Šaleška danes / Družba

Množično testiranje že naslednji teden

V ponedeljek je bilo opravljenih 5634 testov ter potrjeno 1524 koronavirusnih okužb. Delež pozitivnih testov je bil 27,05-odstoten,umrlo pa je 44 oseb s covidom-19. V bolnišnicah se je zdravilo 1284 covidnih bolnikov, intenzivno nego so potrebovali 204, iz bolnišnica pa so jih odpustili 127. Kot kažejo podatki covid-19.alpaka.si sledilnika je bilo v Saša regiji včeraj v Velenju 17 okužb, v Šoštanju 2, v Šmartnem ob Paki, Mozirju in v Lučah pa po en primer okužbe. V nam bližnjih občinah pa so bile v Črni na Koroškem ugotovljene 4 okužbe, prav toliko tudi v Mežici in na Prevaljah, na Ravnah na Koroškem 6, v Dravogradu 3, v Slovenj Gradcu 2, v Vitanju 4, v Vojniku 1, v Celju 3, v Žalcu 6, na Polzeli 13, na Vranskem 1, v Preboldu 3 in na Taboru 1 okužba. Sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb po vladnih podatkih znaša 1496, 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev pa je 984. V Sloveniji so doslej skupaj potrdili več kot 98.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 2151 oseb s covidom-19. Množično testiranje najprej v Ljubljani Kot pravi minister Gantar, je eden od ključnih ukrepov za omejevanje epidemije tudi hitro odkrivanje okužb. “Hitri testi so zato smiselni, seveda ob upoštevanju vseh omejitev, zato jih je treba večkrat ponavljati,” je pojasnil. Hitro testiranje  navedbah že izvajajo v številnih slovenskih podjetjih (tudi v Saša regiji), uvedeno pa je bilo tudi v zdravstvenih organizacijah in socialnovarstvenih zavodih. Poskusno množično testiranje splošnega prebivalstva se bo po Gantarjevi napovedi začelo izvajati že naslednji teden, najprej na območju Ljubljane. Testiranje bo prostovoljno, potrebna bo zdravstvena izkaznica. Minister za zdravje Tomaž Gantar je napovedal, da bodo predloge ukrepov za prazničen čas za obravnavo na vladi pripravili do srede. Gantar sicer zagovarja popolno zaprtje države za ta čas, ko bi bilo to s stališča gospodarstva tudi “najmanj škodljivo”.

Jutri začasna omilitev ukrepov

V osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški in gorenjski statistični regiji bo uporabnikom aplikacije #Ostanizdrav od torka do 23. decembra 2020 dovoljeno gibanje zunaj občine prebivališča. V teh regijah se odpirajo tudi trgovine z obleko, obutvijo in športno opremo ter avtosaloni. Še vedno pa tudi v teh regijah veljajo ostale omejitve, torej omejitev gibanja med 21. in 6. uro ter popolna prepoved zbiranja. Javni potniški promet se bo izvajal skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kar med drugim pomeni največ polovično zapolnitev kapacitet vozila. S krožno kabinskimi žičnicami, vlečnicami in sedežnicami pa bo dovoljen prevoz za največ eno osebo ali člane istega gospodinjstva.

V soboto 830 okužb, a le 2648 testov

 V Sloveniji so doslej skupaj potrdili 96.311 primerov okužb z novim koronavirusom, število umrlih oseb s covidom-19 pa se je v soboto povzpelo na skupaj 2063. Danes je začel veljati vladni odlok, ki še za sedem dni podaljšuje prepoved ponujanja in prodaje blaga in storitev neposredno potrošnikom, razen nekaterih izjem, ki so nujno potrebne za zagotavljanje osnovnih potreb družbe oziroma so pomembne za zagotavljanje varnosti in zdravja.

Podatki še ne prinašajo olajšanja

V Sloveniji so v petek po vladnih podatkih ob 6127 testih potrdili 1744 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 43 covidnih bolnikov, skupaj doslej več kot 2000. V bolnišnicah se je zdravilo 1276 bolnikov s covidom-19, 193 na intenzivni negi. Premier Janez Janša je ob tem na Twitterju pozval ljudi, naj se držijo vseh veljavnih ukrepov. V petek je bil tako delež pozitivnih testov 28,5-odstoten, kar je za pol odstotne točke več kot v četrtek, ko so ob 6453 testih potrdili 1813 koronavirusnih okužb, umrlo pa je 49 oseb s covidom-19. V bolnišnicah se je v petek zdravilo osem bolnikov več kot v četrtek, na intenzivni negi pa so bili v petek trije manj. Po vladnih podatkih so v petek iz bolnišnic odpustili 121 covidnih bolnikov.