Ohcet, vezenine in nevestina bala

Vezen prtiček
Muzej Velenje

Oktober barva naravo v jesenske barve, v Velenju pa bo za nekaj časa odet v vzorce vezenin, rdečo barvo ljubezni in belino nevestine tančice. V ospredju bosta etnologija in nesnovna kulturna dediščina vezenja. Na Grilovi domačiji bo 6. oktobra potekala uprizoritev poročne svatbe iz prejšnjega stoletja, 25. oktobra pa sledita odprtje 7. mednarodnega festivala vezenja ter osrednja razstava Muzeja Velenje o nevestini bali skozi čas z naslovom Venček intimnosti, skrinja pravil, duhovi na pragu.

Poročni venček, začetek 20.stoletja; za čas razstave posodila družina Drev, Topolšica
Muzej Velenje

Ženitovanjske šege

A lepo po vrsti. Kot smo že pisali, letošnje leto na Grilovi domačiji namenjamo ženitovanjskim šegam. Uprizorili smo snubljenje, dogovor za poroko, dekliščino, šrango, čaka nas še svatba. Kulturni program soustvarjajo različna društva in posamezniki, brez katerih dogodki ne bi bili tako dobro izpeljani in odlično obiskani. Kljub temu da na tovrstne uprizoritve gledamo nekoliko z nostalgijo, vemo, da ni bilo vselej tako romantično. Veliko porok je bilo zaradi ekonomskih razlogov stvar dogovora med družinama in ne nujno stvar ljubezni. A danes, ko smo obremenjeni z mnogo tegobami sodobnega časa, nam kratek skok v preteklost, druženje ob ljudski glasbi, domačih dobrotah in v čudoviti okolici predstavlja priložnost za razvedritev.

Vezena ročna dela

S poroko so bile nekdaj povezane tudi vezenine. Ročne vezenine so bile del vsakdanjega ali prazničnega, osebnega ali hišnega tekstila, med drugim tudi nevestine bale. Dekleta so se s tekstilnim ročnim delom seznanila v domačem krogu starejših sorodnic, ročna dela so bila tudi del učnega načrta in šiviljskih tečajev. Z razvojem tekstilne industrije so tovrstna ročna dela v nekem obdobju začela izgubljati težo, vendar vezenje nikakor ni ostalo v preteklosti.
Več kot 200 domačih in tujih rokodelcev se vsaki dve leti udeleži mednarodnega festivala vezenja v Velenju. Na festivalu razstavljajo unikatne vezenine in predstavljajo posebnosti svojega društva, kraja ali države. Vezenje, ki je sicer del naše dediščine, ohranja dovolj prožnosti za sodobni čas, tudi za mlajše generacije, ki v bogati tradiciji vezenja vidijo priložnost za nove trende v sodobnem uporabnem oblikovanju.

7. mednarodni festival vezenja je letos posvečen ročno vezenim prtom in prtičkom. Dogodek soorganizirajo Muzej Velenje, Mestna občina Velenje in Univerza za tretje življenjsko obdobje. Pobudnica festivala, Jožica Grobelnik, je ena od vezilj, ki je svoje znanje vezenja že kot dekle strokovno nadgradila in je ena nekdanjih nevest, katere vezenje je še danes del njene t. i. poročne dote. Njeni spomini na poroko in priprava na zakon so le ena od zgodb razstave Venček intimnosti, skrinja pravil, duhovi na pragu.

Razstava in festival

Na razstavi na Velenjskem gradu boste lahko vstopili v skrinjo – nevestino »balo« materialne in duhovne dediščine na prelomu iz 19. v 20. stoletje pa do danes. Šege, predmeti in spomini so še danes prisotni v našem prostoru in nevede narekujejo dejanja, čigar pomen se je morda s časom že izgubil. Ponekod se še vedno postavlja šranga, nosi nevesto čez prag ... Pa vemo, zakaj? Tako pri razstavi kot na festivalu vezenja z unikatnim tekstilom sodeluje muzej Zanavyku iz Litve.

Nedelja, 6. 10., ob 15.00 – Jesen na Grilovi domačiji, Lipje / petek, 25. 10., ob 18.00 – odprtje razstave, Velenjski grad, / petek, 25. 10., (14.00–17.00), sobota, 26. 10., (10.00–17.00) 7. mednarodni festival vezenja, Rdeča dvorana Velenje.