Svetovni dan hamburgerja
V slabih dveh letih smo Slovenci prek Wolta, ponudnika dostave hrane in hitre trgovine, najraje naročali hamburgerje (39 %). Katere imamo najraje, kakšne dodatke si radi privoščimo in kako imamo najraje pečene ter kaj je skrivnost dobrega burgerja?
Meso v burgerju najraje srednje pečeno
Vsako tretje naročilo pri Woltu je torej burger. V Sloveniji imamo najraje hamburger s sirom, na drugem mestu je klasični hamburger, na tretjem pa piščančji. Meso v hamburgerju imamo najraje srednje pečeno (medium, 74,6 %), sledi dobro pečeno meso (well done, 21,1 %), zelo malo pa je takšnih, ki si ga privoščijo srednje surovega (rare, 2,3 %).
Hamburgerje najpogosteje in najraje naročamo ob petkih, največ jih pojemo v času kosila med 11. in 13. uro in v času večerij med 17. in 19. uro, prav tako jih pozimi pojemo trikrat več kot poleti.
“Če je burger ta prav, moraš biti vsaj malo umazan!”
Največ restavracij, ki ponujajo hamburgerje, je v Ljubljani (50), sledijo Maribor (26), Koper (13), Kranj (9) in Celje (5). Ena takšnih je tudi Kavarna Tiskarna, ki je pred šestimi leti med prvimi v Ljubljani s svojo ekipo ustvarjalnih sodelavcev začela ustvarjati vrhunske hamburgerje. Jan Pogačnik, soustanovitelj, pravi: “Če je burger ta prav, moraš biti vsaj malo umazan.” Dodaja, da sta pri ta pravem burgerju ključni še dve stvari, in sicer izvrstna kruhova bombeta in kakovostno meso. Vse drugo je plod domišljije, eksperimentiranja in preizkušanja. Preden so odkrili pravo recepturo za kruhovo bombeto, so jih preizkusili več kot 15, veliko pozornosti pa posvečajo torej tudi pravi mešanici mesa, torej slovenske govedine, ki se še danes pri mesarju oblikuje ročno, saj le tako meso ostane mehko in sočno.
Kako je z dodatki? Slovenci imamo najraje kombinacijo slanine, sira nacho in jajc
Pri hamburgerju je izjemno pomembna prava kombinacija kislosti, slanosti, sladkosti, svežine in maščobe. Pri tem pridejo v ospredje dodatki – pomembno je torej, kako se izberejo in kako se kombinirajo. Med najbolj priljubljenimi v Sloveniji so zagotovo slanina, sir nacho in jajca, medtem ko pogosto kakšne dodatke iz hamburgerjev tudi umaknemo, predvsem zelenjavo. Med takšnimi se najdejo kumarice, solata, paradižnik in čebula. Sicer Slovenci cenimo celovito izkušnjo in kakovost, pomembno nam je, da vemo, kaj lahko pričakujemo, tako količinsko kot tudi to, kaj vse hamburger vsebuje.
Trendi: sladki krompirček, natrgana govedina, veganski burger in pribor?
Po izkušnjah Jana skoraj vsako naročilo v restavraciji spremlja tudi klasični krompirček, medtem ko si ga na Woltu privošči vsak drug uporabnik. V zadnjem letu pa opažajo, da se vse več ljudi odloča tudi za sladki krompirček. V vzponu so veganske različice hamburgerjev, vse več ljudi naroča tudi hamburgerje z natrgano govedino in svinjino. Zanimivo je, da manj kot 1 % gostov v restavraciji ob burgerju želi, da se jim postreže pribor, ampak po navadi tudi takšni kmalu obupajo in nato nadaljujejo z rokami.