Vse to zato, da bi ugotovili, katera jim najbolj godi in da najboljši okus. Eksperiment se je začel lani septembra, ko so raziskovalci devet desetkilogramskih hlebcev sira ementalec postavili vsakega v svoj lesen predal, nato pa vsakemu hlebcu 24 ur na dan predvajali točno določeno glasbo. En sir je tako zorel ob zvokih hiphop skladbe We Got it From Here zasedbe A Tribe Called Quest, drugi ob Mozartovi operi Čarobna piščal, tretji pa ob rokovski klasiki Led Zeppelinov Stairway To Heaven. Še enemu siru se je ves čas vrtela tehnouspešnica UV, spet drugemu pa so ves čas predvajali temačno ambientalno skladbo Monolith. Tri hlebce sira so izpostavili visokim, srednjim in nizkim zvočnim frekvencam, zadnjega pa so pustili zoreti v miru in tišini. Člani strokovne komisije so ob koncu poskusa zares ugotovili razlike in jih pripisali prav vplivu glasbe. »Ko smo sire poskusili, so bile med njimi največje razlike v vonju in okusu, opazili smo tudi razlike v teksturi in videzu, res neverjetno,« je dejal član komisije Benjamin Luzuy. »Sir, ki je zorel ob zvokih hiphopa, se je na našem ocenjevanju uvrstil najvišje. Vse druge je premagal tako po okusu kot vonju,« je še dodal.
Švicarji ugotavljali, katera zvrst glasbe bolje vpliva na zorenje sira
Naš čas
22. marec 2019
V Švici so raziskovalci hlebcem sira med zorenjem ves čas predvajali različno glasbo – hiphop, tehno, rock in klasiko.