Kakšna bo letina jabolk v Šaleški dolini?

Letošnja letina je skromnejša
naš čas

Sadjarstvo kot priložnost za lokalni razvoj ‒ Prihodnost v povezavi s turizmom ‒ Kupci imajo svoje favorite

September je bil čas, ko so sadovnjaki oživeli, saj so se obirala jabolka. v Kmetijski zadrugi Šaleška dolina (KZŠD) je to najlepši in hkrati najbolj delovni del leta. A kot pravi Katra Črep, bo letošnja sezona nekoliko skromnejša: »Letina bo zaradi spomladanske pozebe in poletne suše slabša kot običajno. Še smo v času obiranja, zato končne količine še niso znane, pričakujemo pa okoli 300 ton jabolk. Nekaterih sort letos žal ne bo – med drugim zlatega delišesa in jonagolda,« pove. Kljub težavam s podnebnimi razmerami pa v zadrugi skrbijo, da ostaja ponudba pestra. Največ jabolk uporabijo za priljubljene izdelke, kot so sušeni krhlji in čips, ki ga delajo iz idareda in zlatega delišesa, ter peneče jabolčno vino Eros, ki je pred kratkim prejelo tudi nagrado in ga delajo iz poznojesenskih bolj kislih sort.

Katere sorte so med najbolj priljubljenimi?

»Kupci imajo svoje favorite. Elstar smo takoj, ko smo ga obrali, tudi razprodali. Med najbolje prodajanimi so gala, braeburn, carjevič in fuji. Posebno zanimanje pa je tudi za ekološke sorte, kot so topaz, opal, pinova in sirius, čeprav je teh jabolk manj. »Ekološka pridelava je zahtevnejša, veljajo strožja pravila, škropiva niso dovoljena, pogoji so težji. Obseg je tako manjši, kakovost pa mora biti brezhibna,« pojasnjuje Črepova.

Sadjarski center Turn – med pridelavo in turizmom

KZŠD na Sadjarskem centru Turn obdeluje 18 hektarjev sadovnjakov, od tega tri hektarje v ekološki pridelavi, ob vsem tem pa v zadrugi že zrejo tudi v prihodnost. Nova avtocestna povezava jim bo odprla še več možnosti za razvoj in obiskovalce. »Od avtoceste si obetamo več obiska, saj bo odcep vodil neposredno do našega centra. To vidimo kot priložnost, ne le za prodajo, temveč tudi za razvoj turizma. Naš načrt je urediti turistični center in učno pot skozi sadovnjak ter omogočiti, da obiskovalci doživijo jabolka od drevesa do izdelka,« razkrije Črepova. Že zdaj sodelujejo z lokalnimi šolami in zavodi, v prihodnje pa želijo obisk sadovnjaka omogočiti tudi širši javnosti.