Prvi ESG-prvak Slovenije je BSH Hišni aparati Nazarje

Prvi ESG-prvak ( Environmental Social Governance, prevedeno: okoljski, družbeni in upravljavski dejavniki) Slovenije je podjetje BSH Hišni aparati d.o.o. Nazarje.

Priznanje je direktor Matija Petrin prejel na 10. konferenci slovenskih izvoznikov na Brdu pri Kranju, kjer je potekala tudi okrogla miza o tem, kako napredujemo na področju ESG v Sloveniji. Namen pobude ESG-prvak je spremljati trajnostne zaveze in ukrepe ter stopnjo ESG-razvitosti v Sloveniji, s tem pa pomagati slovenskim podjetjem razumeti in odpraviti njihove pomanjkljivosti s področja ESG.

Podjetje BSH Hišni aparati d.o.o. Nazarje je specializirano za razvoj in proizvodnjo malih gospodinjskih aparatov za pripravo hrane in napitkov. V podjetju BSH Hišni aparati Nazarje posvečajo veliko pozornosti trajnosti in ima jasno določene cilje z vidika varovanja okolja. Nenehno spremljajo emisije, imajo akcijski načrt za njihovo obravnavo in aktivno delujejo za njihovo zmanjševanje. Aktivno se ukvarjajo tudi z upravljavskim vidikom ESG. Odpornost poslovanja povečujejo skupaj s partnerji v verigi vrednosti.
Veliko vlagajo v družbeni del strategije ESG. Spremljajo raznolikost, enakost in vključenost zaposlenih, skrbijo za njihovo zdravje in varnost ter aktivno prispevajo družbi. Zaposlenim omogočajo periodično izobraževanje, pri čemer tretjino namenijo varstvu okolja. Veliko vlagajo v mlade talente, urejeno imajo štipendiranje, vajeništvo in obvezne prakse. Podjetje ima delujoč nasledstveni načrt, ki velja že vrsto let. Kljub specifičnosti industrije si prizadevajo povečati delež žensk med vodilnimi kadri, zato sodelujejo tudi v projektu Inženirka bom!

Podjetje BSH Hišni aparati d.o.o. Nazarje, ki je ena najpomembnejših tovarn je skupini BSH in največji zaposlovalec v Zgornji Savinjski dolini, je bilo močno prizadeto v avgustovski vodni ujmi. V začetku septembra jim je uspelo ponovno zagnati prvi dve proizvodnji liniji, in sicer linijo paličnega mešalnika in mini mešalnika. V prvem četrtletju prihodnjega leta naj bi se proizvodnja zagnala v celoti in v obsegu, kot je bila pred poplavami se zavezuje vodstvo podjetja, zato jim priznanje kot je ESG-prvak še dodatna spodbuda, da z optimizmom zrejo v prihodnost, sploh v letu, ko podjetje praznuje 30 let poslovanja v Sloveniji.