Republika Poljska podarila most Gornjemu Gradu

Odprtja Firberjevega mostu so se poleg vojakov slovenske in poljske vojske ter predstavnikov Uprave RS za zaščito in reševanje udeležili veleposlanik Republike Poljske v Sloveniji Krzysztof Olendzki, operativni poveljnik oboroženih sil na Poljskem, poljski vojaški ataše in poveljnik polka, namestnik načelnika generalštaba Slovenske vojske brigadir Franc Koračin, namestnik poveljnika 1. brigade Slovenske vojske podpolkovnik Uroš Brenčič in major Blaž Jenko.

Predstavniki poljske vojske so Občini Gornji Grad, ki je v poplavnem valu 4. avgusta utrpela hudo razdejanje – voda je odnesla predvsem večino glavnih in še več kot 10 manjših mostov, v uporabo predali nov most. Največji Firberjev most je zdaj nadomestila kovinska konstrukcija vojaškega mostu, ki bo do morebitne gradnje novega na enosmerni cesti z obvozom gradbišča do katedrale reševala večinski promet vse do gradnje omenjene obvoznice. Dela se bodo zaradi poškodbe zavlekla vsaj za pol leta.
Kot je povedal župan Občine Gornji Grad Anton Špeh, je hitra rešitev pomembna za celotno področje občine, saj bodo zdaj lažje sanirali še ostale mostove in cestne poškodbe ter korito reke Drete, ki je močno razdejala tudi svojo strugo in brežine. Nadaljeval je, da je bilo področje občine zelo prizadeto, še nikoli tako, a niso tarnali, le delali so in po najnujnejših uspehih in sanaciji po poplavah so pričakovali več pomoči še od drugod, predvsem od države. »Tudi vsa ožja ekipa občinskih sodelavcev, javnih služb, komunalci in nekateri prostovoljci, ki so postopoma prišli na pomoč od drugod. Vsem smo, tako domačini kot vsi, ki organiziramo redno delo in sanacijo občine po poplavah in zdrsih zemlje, zelo hvaležni.«

Prisotni so s spodbudnimi besedami nagovorili in pozdravili tudi občane ter poudarili, da most obenem predstavlja prijateljsko vez med Slovenci in Poljaki.

Po nedavni donaciji nekoliko manjšega mostu Civilne zaščite Republike Italije bodo dokončno postavili tudi ta prepotreben most, ko bodo komunalni in gradbeni izvajalci zgradili betonske temelje in dodali potrebno kovinsko opremo. Da je treba z bistveno večjimi sredstvi, kot se obetajo od države do zdaj, pomagati vzpostaviti normalno stanje in boljšo protipoplavno zaščito, prvi mož Občine Gornji Grad poziva vse, ki imajo možnost in pristojnost vplivati na hitrejšo pomoč tudi krajem in občinam, kjer vodna ujma ni uničevala celotnih domov in proizvodnih objektov.