Gorenje postaja tudi globalni razvojni center  

Velenje – Čeprav je Gorenje lansko leto končalo z okoli 40 milijonsko izgubo in tudi letos zaradi krize, ki jo povzroča virus posluje z izgubo, pa se je družba Hisense dokončno odločila, da bo v Velenju vzpostavila globalni center za raziskave in razvoj za kuhalne aparate in pomivalne stroje za celotno skupino Hisense.

V Gorenju zato načrtujejo krepitev razvojne ekipe s kadri s področja elektronike, interneta stvari, elektrotehnike, strojništva, fizike in sorodnih tehničnih disciplin.

Na področju raziskav in razvoja imajo namreč zastavljene ambiciozne načrte. Že do konca leta napovedujejo na trgu osem novih izdelkov. Ob tem so sredotočeni na tri velike razvojne projekte, na nove generacije vgradnih pečic, pomivalnih strojev in izdelkov za ameriški trg.

Iz Gorenja pomivalni stroji v Ameriko

Konec junija so v Gorenju začeli tudi proizvodnjo pomivalnih strojev blagovne znamke Hisense za ameriški trg, kar je prvo tako naročilo slovenski proizvodnji, so sporočili iz Gorenja.

Korporacija Hisense se je nedavno odločila, da Gorenje prevzame vlogo globalnega centra za raziskave in razvoj za kuhalne aparate in pomivalne stroje. “To pomeni, da je celoten razvoj tehnologije in aparatov zaupan domači razvojni ekipi, ne glede na to, kje poteka proizvodnja posameznih kuhalnih ali pomivalnih strojev in za kateri trg,” so pojasnili v Gorenju. Po njihovih besedah gre za pomemben korak, saj so do lanskega leta razvijali samo izdelke, ki jih izdelujejo v svojih tovarnah v Evropi.

V Velenju spet televizorji

Hisense očitno izpolnjuje še eno obljubo, zadano ob nakupu podjetja. Tako je prižgal zeleno luč, da v Velenju znotraj obstoječih proizvodnih prostorov uredijo tovarno televizorjev, ki jo bodo zagnali na začetku prihodnjega leta. Tako se v Velenje vrača proizvodnja televizorjev, ki so bili nekoč (v Jugoslaviji) že znak kakovosti in obvezna oprema velike večine gospodinjstev v Sloveniji. Del trenutno odpuščenih delavcev bo morda lahko delo našel v novi tovarni, ki bo sicer v lasti skupine Hisense in ne Gorenja.