Župani in podžupani zajtrkovali z najmlajšimi

Tradicionalni slovenski zajtrk na OŠ Antona Aškerca.
mog

Kruh, maslo, med, mleko in jabolko sestavljajo tradicionalni slovenski zajtrk, ki letos poteka pod sloganom "Moja izbira je slovenska hrana".

Tudi v vrtcih in šolah v Šaleški dolini so pripravili tradicionalni slovenski zajtrk,  s katerim želijo podpreti domače pridelovalce in spodbujati samooskrbo s kakovostnimi, lokalno pridelanimi živili. Otroci so si otroci privoščili kruh, maslo, med, mleko in jabolka  ter tako simbolično poudarili pomen lokalne hrane v vsakdanji prehrani. Poudarek je tudi letos na pomenu izbire lokalnih živil ter ozaveščanje o prednostih uživanja slovenske hrane.

Podpora lokalnim pridelovalcem in kakovostni šolski prehrani

Ravnatelj šole, Zdenko Gorišek je povedal, da se na šoli trudijo, da kar največ živil pridobijo iz lokalnega okolja. »Zakonodaja, ki ureja javno naročanje živil za šolsko prehrano, je precej stroga, vendar se je skušamo dosledno držati. Predvsem pri mleku, solati, zelju, jabolkih in drugih pridelkih iz našega okolja uspešno sodelujemo z lokalnimi ponudniki. V zadnjem času pa našim učencem pogosto ponudimo tudi mesne bioizdelke, tako da sledimo smernicam zdrave prehrane, ki so bile pred kratkim posodobljene. Pomembno je, da otrokom zagotavljamo pestro, zdravo in pristno domačo hrano iz Šaleške doline,« pravi Gorišek. 

Blaž Hrovat, učitelj razrednega pouka, razrednik 1.B razreda, ki je letos pripravil program dodaja: »Z učenci smo se ves teden pogovarjali o dobrotah, ki sestavljajo naš zdrav in tradicionalni slovenski zajtrk. Učenci so izdelovali različne izdelke, povezane s to temo, ter se pripravljali na obisk starejših iz Doma za varstvo odraslih Velenje. Tako smo ustvarili dogodek, ki se bo vtisnil v srca starejših.«

Zajtrka sta se udeležili tudi podžupanji Darinka Mravljak in Aleksandra Vasiljević. Slednja je izpostavila kako lokalna skupnost podpira uporabo lokalnih proizvodov v šolski prehrani: »Ker je MO Velenje ustanoviteljica šestih osnovnih šol v mestu, nam je zelo pomembno, kakšno hrano uživajo otroci. Spodbujamo predvsem lokalno predelano hrano, ki se v največji meri uporablja v šolah, da so želodčki otrok polni. To počnemo preko različnih razpisov, zlasti na področju kmetijstva, ter s podporo Kmečke tržnice v Velenju, ki dokazuje, kako pomembni so domači lokalni pridelovalci. Zavedamo se, da je prehrambena industrija zelo pospešila svoje procese, zato je lokalna hrana še posebej kakovostna – od predelave do našega krožnika preteče manj časa,« je pojasnila. 

Če bi izumrle čebele, bi v nekaj letih izginilo tudi človeštvo

Ravnateljica Vrtca Šoštanj, Mag. Milena Brusnjak, je zadovoljna, ker otroci vsako leto zelo uživajo ob zajtrku. »Pravzaprav poteka vse spontano. Čebelarji so spomnili, da je to že 29. leto, odkar prihajajo v vrtec. Otroci in strokovne delavke se na zajtrk pripravljajo ves teden – v igralnicah potekajo tematske dejavnosti, otroci pa z zanimanjem spoznavajo pomen čebelarstva in hrane,« je pojasnila ravnateljica, ki seji zdi, da opaža, da o pomenu lokalne hrane otroci veliko govorijo že doma, med starši, seveda pa otroke spodbujajo tudi v vrtcu.

Vrtec Šoštanj je obiskal župan Boris Goličnik.  Kot je povedal po zajtrku, je bil obrok odličen in skrbno pripravljen. »Zelo dober je bil. Moram pa priznati, da sicer nisem ravno reden zajtrkovalec, ampak ko že, imam najraje maslo in med, kar sem danes dobil tukaj.« Posebej je poudaril pomen ozaveščanja najmlajših o vlogi čebel in čebelarstva: »Izjemno pomembno je, da otroci razumejo, kako ključne so čebele za naš obstoj. Današnja predstavitev lokalnih čebelarjev je bila poučna in lepo je, da se v vrtcu takšne dejavnosti vsako leto ponavljajo. Začeti moramo pri najmlajših. Kot pogosto slišimo, če bi izumrle čebele, bi v nekaj letih izginilo tudi človeštvo. To je zelo jasen podatek.

Letošnji slogan je torej jasen: Moja izbira je slovenska hrana.  Poudarja  pomembno poslanstvo projekta: približati otrokom, mladim in odraslim pomen svežega, lokalno pridelanega obroka ter povezati pot hrane od kmetije do šole in doma. Vse pa se začne v družini.