Kontracepcija kaže na odnos do sebe

Kontracepcija
Pixabay

26. september je svetovni dan kontracepcije – Četrtina spolno aktivnih parov še vedno ne uporablja nobene metode kontracepcije

Spolnost je zelo intimna tema, ki se dotika vsakega izmed nas. Je najpomembnejši in najobčutljivejši del našega življenja, a kljub veliki sproščenosti družbe večina o teh vsebinah še vedno težko spregovori. 26. septembra obeležujemo svetovni dan kontracepcije, ki je namenjen ozaveščanju o kontracepcijskih možnostih, izboljšanju spolnega zdravja in oblikovanju družbenega okolja, v katerem je vsaka nosečnost zaželena.

Čeprav je raba hormonske kontracepcije v zadnjem desetletju sicer upadla, k temu je verjetno pripomogla povečana uporaba materničnega vložka, je v Sloveniji najbolj priljubljena metoda kontracepcije hormonska kontracepcija, pri čemer vodilna ostaja kontracepcijska tabletka, pri moških pa je to kondom. Po podatkih Nacionalnega inštituta za nacionalno zdravje je bilo lansko leto izdanih več kot 600.000 omotov hormonske kontracepcije, največ v starostni skupini med 20. in 29. letom. Nekoliko zaskrbljujoč pa je vendarle podatek, da več kot četrtina spolno aktivnih parov, kljub dostopnosti pri nas, še vedno ne uporablja nobene metode kontracepcije.

Izbira je stvar posameznika

Potreba po kontracepciji se spreminja glede na starost in spolne navade. Danes so na voljo številne kontracepcijske metode, tako da lahko vsak človek izbere tako, ki ji/mu najbolj ustreza. Gre torej za osebno odločitev. Edina povsem zanesljiva metoda za preprečevanje nosečnosti in pojava SPO je vzdržnost. Da pa bi lahko v spolnosti uživali, imamo na voljo številne kontracepcijske metode, od katerih ima vsaka prednosti in slabosti. Kontracepcijo z izjemo kondoma in nujne oralne kontracepcije oziroma tako imenovane jutranje tabletke v celoti krije obvezno zdravstveno zavarovanje. Prav tako je jutranja tabletka v lekarnah na voljo brez recepta in starostne omejitve.

Ne glede na metodo kontracepcije in morebitne predsodke pa je najbolj pomembno, da je uporabnik z izbiro zadovoljen, za kar mora biti ustrezno informiran. Tako je priporočljivo, da se mladi oz. ženske s svojim ginekologom o možnih metodah kontracepcije posvetujejo še pred prvim spolnim odnosom.

Pomembni dejavniki, ki vplivajo na izbiro primerne kontracepcijske metode, so zdravje, življenjski slog in stalnost razmerja s partnerjem. Poznamo več kontracepcijskih sredstev in metod. Hormonska kontracepcijska sredstva (tabletke, injekcije, obliži) preprečijo ovulacijo in spremenijo lastnosti sluzi materničnega vratu, tako da postane neugodna za semensko tekočino.

Mehanske metode (kondomi, diafragme, maternični vložki) preprečujejo, da bi semenska tekočina prišla v stik z jajčecem, torej oploditev. Naravne metode (merjenje temperature, opazovanje cervikalne sluzi, izračunavanje plodnih dni glede na dolžino menstrualnega cikla) odkrivajo plodne dni in ženski pomagajo, da se z vzdržnostjo izogne zanositvi.

Za konec naj povemo, da je od prve tabletke minilo že več kot 50 let, izumi vedno novih, še varnejših in še učinkovitejših metod, ki so rezultat dolgoletnih raziskovanj, usmerjenih k izboljšavam in napredku, pa tudi na tem polju omogočajo vedno večjo izbiro. Tako upamo, da tudi v Sloveniji kmalu dobimo moško kontracepcijsko tabletko.

Naj torej spolnost ne bo samo biološki akt, ampak celovit odnos, najprej odnos do samega sebe, nato odnos do partnerja, v najširšem smislu pa tudi do celotnega sveta, saj se naše dojemanje ljudi in sveta odraža tudi skozi spolnost. Če imate otroke v obdobju odraščanja, pa jih le pravočasno in na ustrezen način poučite o pomenu kontracepcije.

Karmen Petek, mag. zdr. nege, Center za krepitev zdravja