V gorah bodite previdni in preudarno izbirajte poti!

Gorski reševalci
Hans

Letalska policijska enota je z ekipo Gorske reševalne zveze Slovenije za reševanje v gorah v letošnji poletni sezoni, ki se je začela 1. junija, v gore in na druge zahtevne terene s helikopterji na pomoč poletela že v 103 primerih.

Največ nesreč se je zgodilo zaradi padcev in zdrsov, sledijo pa reševanja zaradi bolezni, slabosti in onemoglosti, nepoznavanja terena, odlomov in kotaljenja skal ter reševanja zaplezanih in prestrašenih pohodnikov.

Pohodniška sezona je še daleč od zaključka, zato tudi policisti znova pozivajo k dobri pripravi na turo, opremljenosti, previdnosti, veliki odgovornosti ter zmernim in varnim odločitvam. Gore naj ne bodo poligon za preizkušanje psihofizičnih zmogljivosti. To je unikaten prostor, ki ima svoje zakonitosti in vrednote. Ljudje smo tisti, ki se jim moramo podrediti, jih ceniti in se varovati. Pomembno je, da se zavedamo svojih zmožnosti in omejitev ter se temu ustrezno prilagodimo. Slovenske gore so krušljive, zahtevne in ponekod nepredvidljive.
V gore hodite vsaj v dvoje, dobro opremljeni in psihofizično pripravljeni, s polnim mobilnim telefonom in vključenimi lokacijskimi storitvami. Domače ali prijatelje seznanite, kam točno greste in koliko časa vas ne bo. Izbirajte označene poti, na katerih se počutite varno in ki ste jih zmožni opraviti. Po vzponu bo namreč ob določeni stopnji utrujenosti potreben še sestop v dolino. Pričakujte možnost nenadnih sprememb vremena, dodatna obremenitev v tem trenutku pa je tudi huda vročina.