Najevska lipa je za Črno na Koroškem izjemno pomembna

Najevska lipa
Naš čas

Srečanje ima globoke korenine v zgodovini regije in še vedno poseben pomen za vse, tudi nove generacije politikov

Črna na Koroškem, 6. julija – Na Ludranskem vrhu nad Črno na Koroškem je potekalo 33. vseslovensko srečanje pod Najevsko lipo. Prvo srečanje pod mogočno lipo je bilo takoj po osamosvojitvi Slovenije avgusta 1991, odtlej pa prireditev na Ludranskem vrhu tradicionalno poteka konec junija ali v začetku julija. Sprva je bil dogodek opisan kot srečanje državnikov, kasneje državnikov in državljanov, zadnja leta pa je to vseslovensko srečanje pod Najevsko lipo. Na srečanju vsako leto gostijo vidne predstavnike politike, gospodarstva, lokalnega okolja in druge, ob lepem vremenu pa se ga je v preteklosti udeležilo precej ljudi.

Gre za tradicijo medsebojnega druženja in povezanosti

Tokratno srečanje se je pričelo z omizjem z naslovom Solidarnost so predvsem dejanja, ne besede, na katerem so sodelovali tisti, ki so Občini Črna na Koroškem pomagali ob poplavah, med drugim skavti, taborniki ter uprava za zaščito in reševanje. Županja Črne na Koroškem Romana Lesjak je povedala, da je bil slavnostni govornik na srečanju pod lipo novoizvoljeni evropski poslanec in župan Kočevja dr. Vladimir Prebilič, trenutno tudi ena najbolj priljubljenih političnih osebnosti.

»Najevska lipa je za Črno na Koroškem izjemno pomembna, saj simbolizira tradicijo medsebojnega druženja in povezanosti, pa tudi ljubezen do naše domovine. To srečanje ima globoko korenine v zgodovini naše regije in ima še vedno poseben pomen za vse, tudi za nove generacije politikov. Vesela sem, da na srečanje prihajajo obiskovalci iz vse Slovenije, čeprav je bilo letos manj političnih gostov, kar je slabo zanje,« je povedala županja, ki je zbrane tudi nagovorila.