Komisija gibanja Entente Florale Europe si je ogledala Velenje

Entente Florale
Naš čas

Tekmovanje Entente Florale Europe poteka od leta 1975. Velenje je na njem že sodelovalo leta 1999 in osvojilo zlato priznanje.

Med 2. in 4. julijem je Velenje obiskala strokovna komisija tekmovanja za najbolj urejeno evropsko mesto Entente Florale Europe. Člane komisije, Szilvio Halász Spanyárné (Madžarska), dr. Rüdigerja Paula Kirstena (Nemčija), Mileno Andrade (Češka) in Williama Kearneya (Irska), so najprej sprejeli v protokolarnem objektu Vila Bianca. Po osnovni predstavitvi mesta so lokalni ponudniki hrane in pijače pripravili degustacijo ter predstavili lokalna doživetja. Nato so jih popeljali po zanimivih lokacijah v središču mesta, ki so jih vnaprej opredelili. Bili so na Velenjskem gradu, v Starem Velenju, v središču mesta na promenade, Cankarjevi cesti, na OŠ Gustava Šiliha, v Urbanem parku in na Pikinem otroškem igrišču. Obiskali so tudi Velenjsko plažo in naselje Kunta Kinte ter pokopališče Podkraj. Predstavili so jim 5-zvezdično doživetje Velenje Underground in produkt Skrivnosti potopljenih vasi.
Kot je dejala Tina Felicijan, lokalna vodnica, ki je spremljala komisijo, je bila komisija izredno profesionalna, zadržana in ni želela sproti komentirati svojih opažanj in ocen. »Iz vprašanj, ki jih je bilo veliko in so bila zelo specifična, podrobna, je bilo zaznati, da so prišli zelo dobro pripravljeni. Zelo jih je zanimalo, kako različni subjekti v lokalni skupnosti, od javnih do zasebnih, sodelujejo pri uresničevanju strateških načrtov, od grajenega okolja do zasaditev in vseh drugih ukrepov, ki vodijo k bolj trajnostni in čim bolj človeku prijazni infrastrukturi.«

Zelena pot za goste in domačine

Tina Belina iz Zavoda za turizem Šaleške doline je poudarila, da takšno tekmovanje velenjski občini pomeni ogromno. »Ni le dokaz, da smo na pravi poti. To je na zeleni, trajnostni poti, ampak da imamo veliko za pokazati in še več za doživeti. V prvi vrsti pa je pomembno, da se dobro počutimo v našem mestu prav mi, domačini, kajti le s svojo gostoljubnostjo in dobrim počutjem bomo lahko tudi mi dobri promotorji turizma. In mislim, da je komisija res doživela tisto parvo, srčno Velenje,« je poudarila.
Gibanje Entente Florale Europe in njegov osnovni moto izvirata iz želje in hotenja prebivalcev evropskih mest in krajev, ki so zase, za svoje someščane in popotniške turiste želeli ustvariti novo, višjo kvaliteto bivanja. Glavni poudarki pri tem so: urejenost kraja, trajnostni razvoj, ekološka zavest, koeksistenca z avtohtonim naravnim okoljem ter naravna in kulturna dediščina. Danes se ta krog pozitivno naravnanih, ozaveščenih ljudi v moderni Evropi in po svetu širi in gibanje združuje evropske državljane devetih držav – Avstrija, Belgija, Češka, Nemčija, Madžarska, Irska, Italija, Nizozemska in Slovenija.

Dr. Rüdiger Paul Kirsten, krajinski arhitekt in urbanistični načrtovalec, podpredsednik komisije: »Spoznali smo vašo premogovniško zgodovino in videli, kaj vse ste postorili v mestu v desetletjih. Prvič sem pri vas in prvič ocenjujem tako mlado mesto – ima samo slabih 65 let, pa tudi povprečna starost prebivalcev je »mlada«. To je precej drugače kot pri drugih mestih, ki sodelujejo na tem natečaju. Letos imamo v tekmovanju 11 kandidatov iz različnih držav. Po celotnem ocenjevanju bomo pripravili poročilo, iz katerega bodo sodelujoča mesta lahko potegnila zaključke za izboljšanje posameznih področij, predlagali bomo izboljšave, spremembe, predstavili, kako drugi kandidati upravljajo posamezna področja ali se spopadajo z izzivi, posebej s tistimi, ki so skupni ali podobni pri vseh. Naši glavni nameni so izboljšati okolje v EU v vseh državah, mestih, vaseh …, okrepiti moč zelenih področij, okoljsko izobraziti otroke in odrasle, deliti izkušnje, kako upravljati podnebne spremembe, energetsko krizo ter kako razvijati mesta in vasi z vključevanjem njihovih prebivalcev.«