Velenje bo gostilo Letni politični dialog premogovnih regij

Priložnost za razpravo o izzivih premogovnih regij, primerih dobrih praks ter usmeritvah v prihodnje – Premogovne regije so različne, a imajo podobne izzive

Velenje – Prihodnji četrtek in petek, 11. in 12. julija, bomo v Velenju gostili mednarodno poslovno konferenco – 5. Letni politični dialog premogovnih regij znotraj EU v prehodu, ki ga v sklopu Pobude za premogovne regije v prehodu organizira Evropska komisija v sodelovanju z Ministrstvom za kohezijo in regionalni razvoj Republike Slovenije. Namenjena je lokalnim, regionalnim in nacionalnim predstavnikom ter deležnikom pravičnega prehoda iz EU in Zahodnega Balkana.

Premogovne regije želijo z različnimi skupnimi aktivnostmi spodbuditi razpravo in sodelovanje med ključnimi deležniki, da bi EU podprla prizadevanja regij v boju za pravičen in trajnosten prehod iz premoga. Poleg konferenčnega dela bodo visoki evropski politični udeleženci in funkcionarji na zaprti strokovni konferenci razpravljali o izzivih premogovnih regij, primerih dobrih praks ter usmeritvah v prihodnje.

Udeležence konference bodo nagovorili izvršni podpredsednik Evropske komisije za evropski zeleni dogovor Maroš Šefčovič, guverner regije Karlovy Vary in Češke republike Petr Kulhánek, minister za kohezijo in regionalni razvoj Republike Slovenije dr. Aleksander Jevšek in v imenu regije gostiteljice župan MO Velenje Peter Dermol.

Kljub temu da so regije zelo raznolike, tako glede stopnje odvisnosti od fosilnih goriv za zaposlovanje in industrijski izhod kot tudi glede potenciala za ekonomsko preobrazbo, se soočajo s številnimi izzivi pri izstopu iz premoga. Ker želijo, da v procesu preobrazbe nihče ne ostane spregledan, se regije med sabo povezujejo, izmenjujejo izkušnje in poglede.

V avli doma kulture bo na ogled posebna tematska razstava o izstopu iz premoga in tranziciji rudarskih regij drugih držav EU, za udeležence konference pa bodo pripravili tudi vodene strokovne oglede, in sicer Termoelektrarne Šoštanj s predstavitvijo daljinskega ogrevanja, Muzeja premogovništva Slovenije s predstavitvijo Poslovne cone Stara vas in prenove Stare elektrarne v Center prihodnosti ter predstavitev revitalizacije degradiranega območja – Velenjsko jezero z okolico.