V sklopu projekta Trajnostna mobilnost bodo prenovili tudi mestno središče

V Mestni občini Velenje pripravljajo idejni projekt celovite prenove javnih površin mestnega središča, ki zasleduje strategijo trajnostne mobilnosti.

Jeseni načrtujejo prijavo projekta za pridobitev nepovratnih sredstev evropske kohezijske politike iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN). Z gradbeno-obrtniškimi deli bi začeli predvidoma v letu 2025, zaključili pa v začetku leta 2026.

Idejni projekt, ki ga želijo oblikovati čim bolj v skladu z željami in pričakovanji vseh deležnikov, ki delujejo ali živijo v centru mesta, so že predstavili javnim zavodom, podjetnikom, ki delujejo na Cankarjevi cesti, in stanovalcem mestnega središča. Javna predstavitev idejnega projekta Trajnostna mobilnost v Velenju za vso interesirano javnost bo v ponedeljek, 27. maja, ob 17. uri v sejni dvorani Mestne občine Velenje (Titov trg 1).

Območje Cankarjeve ceste, skupaj s Titovim trgom in promenado, predstavlja osrednjo površino mestnega središča Velenja in eno izmed ključnih peš povezav z ostalimi območji mesta. Ob zadnji prenovi Cankarjeve ceste v letih 1993/1994 je bil osnovni izrez s preplastitvijo in tlakovanjem osrednje površine temeljito predrugačen. Po 30 letih se je ponovno ponudila priložnost, da prostor Cankarjeve ceste obnovijo.

Idejni projekt, ki ga je na osnovi podanih izhodišč in smernic Mestne občine Velenje pripravila ekipa arhitektov pod vodstvom Matica Lašiča iz družbe EFEKT arhitektura, d. o. o., iz Ljubljane, bo podlaga za izdelavo konkretnih izvedbenih rešitev (projektne dokumentacije za izvedbo gradnje).

V začetku tega tedna so izhodiščni idejni projekt že predstavili javnim zavodom, trgovcem, gostincem, podjetnikom in stanovalcem, ki delujejo in živijo neposredno na Cankarjevi ulici. Kot najbolj vključujočo javnost želijo z njimi vzpostaviti neposredni dialog za aktivno sodelovanje pri pripravi in izvedbi projekta, kar bo zagotavljalo najvišjo stopnjo zadovoljstva z izvedbo prenove vseh deležnikov. Prizadevajo si, da bo v času del, ki jih načrtujemo v letu 2025, čim manj moteno delovanje podjetnikov in trgovcev, obenem pa kakovostno življenje stanovalcev. S prenovo bi predvidoma zaključili do aprila 2026.

Zainteresirano javnost in predstavnike medijev vabijo, da se predstavitve udeležijo, se seznanijo z idejnim projektom in podajo svoje mnenje, ideje in predloge.