Sanacija vinskogorskega klanca predvidoma še letos

Danes se je na delovnem delovnem sestanku na MO Velenje mudila ministrica za infrastrukturo mag.

Alenko Bratušek s sodelavci. Z županom Petrom Dermolom so razpravljali o strateških infrastrukturnih projektih. Župan je opozoril, da noben od 40 kilometrov državnih cest v zadnjih letih ni bil temeljito obnovljen, temveč zgolj krpan. Izpostavil je nujnost obnove Šaleške in Kidričeve ceste, saj so zagotovljena nepovratna sredstva za obnovo toplovoda.

Ministrica Bratušek je napovedala, da bo vlada kmalu sprejela program za odpravo posledic naravnih nesreč, ki vključuje sredstva za popravilo poškodovanih cest, med njimi tudi ceste v Mestni občini Velenje. Dogovorili so se, da se bodo septembra ponovno sestali in do takrat pripravili vse potrebno za sanacijo državnih cest, med njimi je še za letos predvidena sanacija dela vinskogorskega klanca.

Župan Dermol je predstavil dolgoletne infrastrukturne izzive in pozval ministrstvo k podpori večjih projektov. Sanacija Kidričeve in Šaleške ceste je prednostna zaradi nujnosti obnove komunalne infrastrukture. Zagotovljena so evropska in nacionalna sredstva v višini 21,7 milijona evrov, ki jih je treba počrpati do konca leta 2026, zato morajo z deli začeti najkasneje leta 2025. Občina bo pomagala pri pridobivanju služnosti etažnih lastnikov, sanacija pa bo prilagojena ogrevalni sezoni.

Projektiranje Škalske ceste poteka že več let, potrebna dovoljenja in dokumentacija naj bi bila pridobljena v roku enega leta. V sodelovanju z DARS bo urejeno krožišče pri Esotechu, za večjo pretočnost prometa pri Momaxu pa bodo iskali začasne rešitve.

Ministrstvo so pozvali, naj preuči možnost skrajšanja železniškega tira, kar bi izboljšalo kakovost bivanja in omogočilo razvoj območja. Ministrica je zagotovila, da so vsi odgovorni maksimalno angažirani, vendar so prioriteta popoplavna sanacija, kar povzroča zamike pri drugih projektih. Ministrstvo bo kljub temu poskušalo projekte izvesti v dogovorjenih časovnih okvirjih in skladno s proračunskimi možnostmi.