Lokovica, 12. aprila – Da je Slovenija dežela dobrot, nam marsikdo prizna. S svojo kulinariko smo ob boku najboljšim gurmanskim velesilam. In tega se zavedajo tudi v turistično olepševalnem društvu Šoštanj, katerega člani so skupaj z gostiščem Komprej v Lokovici organizirali tradicionalno salamijado. Udeležba je bila neverjetna, saj je sodelovalo kar 22 pridelovalcev salam.
Komisija v sestavi Marjan Kretič, Aleš Hrastnik in Boštjan Dermol je imela izredno težko delo, saj so bili okusi vseh izdelkov skoraj izenačeni. Ocenjevali so zunanji izgled, strukturo prereza in, kot najpomembnejšega, okus. Po razglasitvi rezultatov so prvi trije prejeli pokale, ostali do šestega mesta knjižne nagrade avtorja Petra Radoje, vsi tekmovalci pa še majice z logotipom Salamijada 2024. Seveda so na svoj račun prišli tudi številni obiskovalci, ki so dobrote lahko tudi okušali in si o njih izmenjevali mnenja. Vsi so si bili enotni, da je komisija izbrala najboljše tri. To pa so bili Marko Koradej, Luka Marinšek in Slavko Kortnik.
Salamijada v Lokovici
J. K. Š.
22. april 2024