Pogovori s poslanci: Franc Rosec, SDS

Ob začetku leta smo se pogovarjali s tremi poslanci iz naših in bližnjih krajev, ki tako ali drugače sooblikujejo politiko na državni ravni in so povezani tudi z našo dolino.

V uredništvu smo se odločili, da ista vprašanja zastavimo trem poslancem. Odgovore Janija Prednika (SD) in Dušana Stojanoviča (Gibanje Svoboda) ste lahko prebrali v prejšnjih številkah, tokrat pa odgovarja Franc Rosec iz vrst stranke SDS.

Šoštanjčan Franc Rosec je član Slovenske demokratske stranke (SDS). Kot poslanec je aktiven še kot podpredsednik Odbora za gospodarstvo ter kot član Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor in Odbora za finance. V odgovorih nam je predstavil svoja stališča in poglede na ključna vprašanja, ki jih obravnava v vlogi poslanca.

Kaj ključnega ste dosegli v prvem letu kot poslanec? Pa na osebnem področju?

Moja prizadevanja ostajajo vseskozi enaka kot na začetku prvega mandata, in sicer hočem delati v prid naše doline in regije. Sicer sem, žal, ponovno edini poslanec, ki zastopa našo dolino. Zavedam se, da nas na lokalni ravni čakajo zelo zahtevne naloge v zvezi s prestrukturiranjem naše doline. Ta prehod mora biti pošten in pravičen. Moram pa še enkrat poudariti, da govorimo o prehodu in ne prelomu, samo prestrukturiranje pa mora biti v smislu novih delovnih mest z višjo dodano vrednostjo. Nikakor ne smemo izvesti prestrukturiranja v smeri postavitve »spomenikov«, ki bodo breme lokalnih skupnosti in ne dodana vrednost. Zato je in bo ta tema zame osrednje prizadevanje skozi ves mandat. Kot osebni dosežek si štejem vsak dan, ki ga lahko preživim v krogu svoje družine. Družina je osnovna celica družbe.

Kako ste po vaše v prvem letu mandata izpolnili svoje predvolilne obljube?

Moje osrednje prizadevanje, poleg pravičnega prehoda in prestrukturiranja naše doline, je bila sanacija odlagališča nevarnih in strupenih odpadkov Leženj. Žal sredstev v višini 5 mio EUR v dolini v preteklosti nismo uspeli/znali izrabiti za dokončno sanacijo omenjenega odlagališča. Mi je pa uspelo zagotoviti sredstva za zagon raziskav in pripravo projektne dokumentacije za sanacijo omenjenega odlagališča. Upam, da bo tokrat več volje za sanacijo Ležnja imela tudi lokalna skupnost. 3. razvojno os omenjam kot zadnjo, razlog za to pa je, da imam na realizacijo zelo malo vpliva. Vsi se strinjamo glede izgradnje, žal se pa ta zamika v prihodnost, ampak tu imajo škarje in platno vlada in poslanci koalicije. S tem se tudi odmika gospodarski razvoj občin ob tej razvojni osi. Vemo pa, da je uspešno gospodarstvo pogoj za dobro socialno politiko.

Kako ocenjujete sodelovanje med poslanci v tem obdobju?

Glede sodelovanja poslancev je bila običajna praksa, da se kljub različnim političnim nazorom in idejam ohranja nek spoštljiv odnos. Na poslancih samih je, kakšen odnos imamo do drugih in kako se vedemo. Vsekakor pa bi moral biti državni zbor kraj, na katerem se lahko soočajo različni pogledi in se o teh tudi polemizira. Žal pa vsi ne razumejo, da je temeljno bistvo delovanja državnega zbora v takšnih soočenjih.

So se vaša stališča glede določenih političnih vprašanj od začetka mandata spremenila?

Ne, ker pač stališč, za katera se jasno izraziš, jih zagovarjaš in z njimi tudi nastopaš v volilni kampanji, ne moreš spreminjati. Tako izpadeš nekredibilen tako do svojih volivcev kot v končni fazi tudi do samega sebe.

Celoten intervju si preberite v današnji številki Našega časa.