Osredotoči se na cesto

Agencija za varnost prometa v prihodnjem tednu med 15. in 21. januarjem uvaja novo nacionalno preventivno akcijo Osredotoči se na cesto, ki nadomešča dosedanjo akcijo Varno brez telefona.

Na sposobnost osredotočenosti med vožnjo namreč poleg aktivne uporabe mobilnega telefona vpliva vrsta dejavnikov, kot so prehitra vožnja, različna čustvena stanja, utrujenost in obvladovanje stresa. Med moteče dejavnike prištevamo tudi nastavljanje različnih sistemov v vozilu, kot so radio, klimatska naprava in multimedija, pa tudi prehranjevanje, kajenje in ličenje. Pomemben dejavnik je predhodno uživanje alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi, še posebej v kombinaciji z zdravili. Agencija za varnost prometa je pripravila kratko spletno anonimno anketo, s katero želi pridobiti uvide o osebnih prepričanjih in navadah, ki so pomembni za razumevanje stališč voznikov o varnosti v prometu.

Obenem vabijo k izpolnjevanju spletne ankete na temo osredotočenosti na cesti, ki je objavljena na spletni strani Agencije. Sestavljena je iz več vprašanj, ki zajemajo različne vidike vožnje – od voznikovih navad in reakcij na dogodke med vožnjo do motenj, ki vplivajo na sposobnost osredotočenosti. Vključuje tudi vprašanja o zavedanju dogajanja v prometnem okolju in pozornosti do drugih udeležencev v prometu. Voznikova pozornost je lahko zaradi raznovrstnih motenj zmanjšana na treh ravneh zaznavanja okolice in upravljanja vozila: vidnem, telesnem in miselnem.
Izsledke bodo objavili že ta mesec v sklopu akcije.