Denarne pomoči za poplavljene

Šmartno ob Paki – V Občini Šmartno ob Paki je kar nekaj družin, ki se po poplavah 4. avgusta še niso mogle vrniti v svoj dom, zato je razumljivo, da jih zanima, kakšne možnosti za pomoč pri plačevanju najemnine za začasna bivališča so jim na voljo.
Na občinski upravi so nam povedali, da lahko tisti, ki so zaradi poplav ali zemeljskih plazov izgubili streho nad glavo in so zato najeli stanovanje, poleg solidarnostne pomoči zaprosijo tudi za pomoč za kritje stroškov, povezanih z najetim stanovanjem.
»Ta pomoč je lahko visoka največ dve minimalni plači, določa pa se na podlagi materialnega položaja prosilca. Samska oseba lahko prejme do 1.405,33 evra, štiričlanska družina (dva odrasla in dva otroka) do 3.275,99 evra, par brez otrok pa do 2.177,79 evra.
Za to obliko pomoči lahko zaprosijo pri krajevnem pristojnem centru za socialno delo najkasneje do konca letošnjega leta. Prejemniki pomoči morajo centru za socialno delo v roku 45 dni od izplačila pomoči predložiti dokazila o tem, da so jo porabili namensko in v roku 30 dni. Posamezniki ali družine, ki so stanovanje najeli, ker so zaradi poplav in plazov na svojem bivališču utrpeli škodo, ki ogroža zdravje oziroma zaradi nje stanovanje ni primerno za bivanje, lahko uveljavljajo pravico do subvencije tržne najemnine. Tudi to pravico uveljavljajo pri krajevnem pristojnem centru za socialno delo najkasneje do 31. decembra letos. Za eno najeto stanovanje se lahko uveljavlja ena subvencija tržne najemnine,« so pojasnili.
Dodali so še, da so od konca novembra upravičeni do nadomestila za stroške bivanja v drugi stanovanjski enoti tudi občani, katerih nepremičnine so zaradi poplav in plazov uničene ali huje poškodovane do te mere, da bivanje v njih ni mogoče ter je za njihovo obnovo in ponovno vselitev potreben daljši čas. Upravičena oseba in člani njenega gospodinjstva so skupaj upravičeni do enega nadomestila za stroške bivanja.