Za bolj trajnostne dogodke spreminjajo razpise

Danes so se člani Sveta Mestne občine Velenje seznanili s spremembami meril pri ocenjevanju razpisa s področja kulture.

Velenje kot nosilec številnih certifikatov je zavezano k uresničevanju in izpolnjevanju obvez in zavez, s katerimi skupaj stopamo na pot trajnostnega razvoja. S tem namenom so v razpis umestili novo merilo »trajnostno delovanje oz. trajnostna izvedba projekta«, s katerim prijavitelje spodbujajo k uvedbi »zelenih« navad. V prihodnje bodo prilagodili tudi druge razpise, saj si resnično želijo, da bi tudi uprava delovala čim bolj trajnostno. V 2024 bodo za razpis namenili 117 tisoč evrov (v letošnjem letu 98.850 evrov), objavili ga bodo januarja drugo leto.

Novo merilo so umestili v vseh pet razpisnih področij: A-kulturni programi, B-kulturni projekti, C-kulturni projekti s področja založništva, D-delovanje zveze kulturnih društev, E-projekti medkulturnega dialoga, in sicer tako, da so zmanjšali vrednost določenih meril in dodali točke novo umeščenega merila. Uvajanje trajnostnih ukrepov bodo preverjali na osnovi priloženih dokazil v končnem poročilu o realizaciji projektov.

Poleg novega merila so pri razpisu naredili še nekaj manjših sprememb. Spremembe meril so bile obravnavane s strani Zveze kulturnih društev Šaleške doline in JSKD OI Velenje in bile potrjene. Z novim pravilnikom omogočajo večjo preglednost določil pravilnika in vseh njegovih sprememb ter posodabljajo merila za ocenjevanje kulturnih programov in projektov.