Kdo bo zmagovalec?

Zdaj imate priložnost, da izmed dvanajstih kandidatov izberete tistega, ki menite, da si zasluži naziv osebnost leta 2023. Izpolnjeno glasovnico s svojimi podatki pošljite na naslov Naš čas, Kidričeva 2 a, 3320 Velenje ali vrzite v naš nabiralnik na sedežu časopisa do 22. decembra.

Osebnost leta bomo razglasili na praznovanju 70-letnice Našega časa na Titovem trgu v petek, 29. decembra.

December 2022 Simon Ogrizek

Je predsednik Florinta, mednarodne floristične organizacije, v lokalnem okolju pa si je ime in ugled ustvaril med drugim kot ustvarjalec razstav cvetja in druge dekoracije na dvorcu Gutenbuchel v Ravnah pri Šoštanju. »V lokalno okolje želim prinesti čim več lepih stvari, prikazati ljudem zanimive stvari s tega področja. Zeleno, narava je to, kar nam daje hrano, nam lepša okolje,« pravi.

Januar 2023 – Urška Stropnik Šonc

Spada med vidnejše slovenske sodobne ilustratorke. Že med študijem je ilustrirala svojo prvo knjigo, nato poučevala kot likovna pedagoginja, pozneje pa se je v celoti posvetila ilustraciji v otroških slikanicah, učbenikih, delovnih zvezkih, priročnikih in drugih publikacijah. »Ilustracija je univerzalni jezik, ki ga razumejo vsi otroci po svetu in ilustracija je prva, ki nagovori otroka, pa tudi odraslega,« pravi Urška.

Februar – Jožica Drev

Rojena v kmečki družini Ferk je danes nepogrešljiva v Društvu podeželskih žena Šaleška dolina. Leta 2015 je bila kandidatka za kmetico leta. Ves čas dokazuje, da lahko človek gre skozi življenje vedno dobre volje in nasmejan, tudi če mu ni vedno z rožicami postlano. »Naj slovenski človek ceni domačo hrano. Ne glejmo le na ceno, doma pridelano meso, zelenjava, sadje in drugi pridelki in izdelki so bolj zdravi,« pravi Jožica.

Marec – Janko Zelcer

Kot predsednik DU Šoštanj vedno snuje nove aktivnosti, išče in najde ljudi, ki so sami in pomoči potrebni. Pri tem poprime za vsako delo, četudi mu po funkciji marsičesa ne bi bilo treba, prav tako skrbi, da se imajo ljudje lepo, se poveselijo, gredo na izlet, da se dogaja vedno nekaj novega. »Vedno sem se trudil pomagati ljudem, nekaj izboljšati, in potem sem to udejanjal na različne načine, v različnih organizacijah,« pravi Janko.

April – Milojka Bačovnik Komprej

Je organizatorka in moderatorka razstav in prireditev, dopisnica in redaktorica, sodnica porotnica, pooblaščenka za poroke, ambasadorka lahkega branja. Štirinajst let je bila predsednica Šaleško-literarnega društva Hotenja. Je prejemnica plakete Občine Šoštanj 2018 in priznanja Sveta JSKD OI Velenje v letu 2017. Njen svet je kultura. »Kot otrok sem sanjala, da bom pisateljica, želela sem si nekoč izdati knjigo,« pravi in do zdaj, ko je že odrasla, je izdala več kot eno.

Maj – Anica in Franc Čanč

Čebelarska družina Franca in Anice Čanč iz Plešivca pri Velenju veliko prispeva k promociji zavedanja pomena čebel. »Imamo več kot sto čebeljih družin, vedno uspešno prezimujejo, se jim je pa treba povsem posvetiti in jim nameniti ogromno časa. Smo že tretja generacija, ki jim čebele veliko pomenijo. Čebelariti je začel dedek leta 1903. Tu so pognale korenine, jaz sem rojen s čebelami,« pravi Franc, ki tudi odkrito pove, da brez žene Anice presežkov v čebelarstvu ne bi dosegel.

Junij – Marko Hriberšek

Frizer, ki želi poklic dvigniti na višji strokovni nivo, hkrati pa za stranke narediti nekaj več. Porodila se mu je ideja za akcijo Odreži drugačnost, ki jo je prvič organiziral leta 2018. »Nasploh sem velik dobrotnik. Rajši komu drugemu dam kot sebi. Predvsem to sem želel: da se frizerji iz cele Slovenije povežemo in s skupno močjo ustvarimo nekaj lepega in pomagamo otrokom po naših zmožnostih, z voljo in s trudom.«

Julij – Romana Sevčnikar

V Občini Šoštanj je vseprisotna: pri Karitasu, v MePZ Svoboda, cerkvenem pevskem zboru, pri oratorijih, je Šoštanjska meščanka, delala je v planinskih kočah, sodeluje pri duhovnih vajah v cerkvi. »Druženje z ljudmi so zame antidepresivi, sprostitev, ni mi težko delati. Vse delam brezplačno, prostovoljno in to mi daje zadovoljstvo,« poudari.

Avgust – Adnan Saličević – Laky

Je podpredsednik Športno-kulturnega društva Šoštanj, ki organizira delavnice za otroke, različne dogodke, člani so udeleženci športnih dogodkov po Sloveniji, v državi so znani po organizaciji Evropskega tekmovanja žerjavistov. Takoj so se vključili tudi v odpravljanje posledic poplav. »Ne morem videti človeka, ki mu gre slabo, ki je v težavah, da mu ne bi pomagal – če mu le lahko, na kakršenkoli način,« pravi Laky.

September – Dušan Dobnik

Šoštanjčan je ljubiteljski fotograf, ki fotografije sproti objavlja na svojem FB profilu in vsakemu dovoli, da jih širi dalje. Njegove objave ne zbujajo pozornosti le zaradi čudovitih fotografij z najrazličnejših dogodkov ali pokrajin, temveč tudi zato, ker so pospremljene z verzi. »To je moj hobi, moje veselje, že zasvojenost. Pogosto ujamem vsakič drugačen pogled na grad, mesto, del mesta. Moja zbirka šteje na deset tisoče fotografij,« pravi Dušan.

Oktober – Anka Pugelj

Upokojena učiteljica z OŠ Gustava Šiliha v Velenju je hribom predana od malih nog. Na šoli je vodila planinski krožek, sodeluje v projektu Lepi čeveljc PD Velenje, vodi planinsko skupino pri UNI3 Velenje. »Zdi se mi krasno hoditi z ljudmi, ki so s srcem v planinah, ki so čuteči in imajo tako kot jaz radi naravo. Krasno je, da lahko kakšno soboto peljem v naravo, v hribe otroke, ki so v teh časih cele dneve na elektronskih napravah, tam pa malo odklopijo. In so veseli, zadovoljni, radi gredo,« pravi Anka.

November – Franc Maršnjak

Je dejaven član petih društev: od leta 1980 Planinskega društva Velenje v različnih funkcijah, Planinske sekcije Kluba upokojencev Premogovnika Velenje, Naravovarstvene zveze za Smrekovec, Dopps – društva za opazovanje in preučevanje ptic ter Turističnega društva Šalek. Z vsem združuje svoj hobi fotografiranje. Letos je pripravil razstavo svojih fotografij in razstavo ob skorajšnji 50. obletnici Šaleške planinske poti.