Močno pijan voznik po avtocesti vozil 240 km/h

Sinoči, okoli 23. ure so policisti obravnavali voznika osebnega vozila.

Kljub omejitvi hitrosti na 130 km/h je voznik vozil s hitrostjo 240 km/h. Po opravljenem alkotestu je bil ugotovljen visok nivo alkohola v njegovem organizmu. V krvi je imel nekaj manj kot dve promili in pol alkohola.

Neprilagojena hitrost ostaja eden izmed glavnih dejavnikov prometnih nesreč na slovenskih cestah, še posebej tistih z najhujšimi posledicami. Spoštovanje omejitev hitrosti in prilagajanje vožnje razmeram na cesti bi lahko rešilo marsikatero življenje, saj se stopnja poškodb povečuje sorazmerno s hitrostjo.

Izpostavljajo tudi nevarnost kombinacije neprilagojene hitrosti in vožnje pod vplivom alkohola. Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja, kar vodi v prepričanje voznika, da vozi bolje, kot dejansko zmore. Sledijo mu slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasni odzivi, motnje ravnotežja, zožen zorni kot in druge nevarne posledice.

Policija znova opozarja vse voznike, naj spoštujejo cestno prometne predpise in naj nikar ne vozijo, če so pred tem uživali alkoholne pijače.