Vsi si prizadevajmo za mir

Na Titovem trgu je ob spomeniku Onemele puške 26. oktobra potekala spominska slovesnost ob dnevu spomina na umrle.

Odličen kulturni program so pripravili učenci in učitelji Osnovne šole Miha Pintarja Toleda in kantavtorica Ditka, slavnostni govornik pa je bil podžupan MO Velenje Janez Melanšek. V svojem nagovoru je med drugim dejal, da je 1. november dan spomina na vse naše drage, prijatelje, znance, ki jih ni več med nami, dan spomina na padle v vojnah v Sloveniji, hkrati pa tudi dan premisleka o vrednosti miru, varnosti, o življenju in njegovih vrednotah. Seveda ni mogel zaobiti aktualnega dogajanja v svetu, ki ruši mir in nas navdaja z zaskrbljenostjo.

Janez Melanšek: »2. svetovna vojna je za Slovence in mnoge Evropejce pomenila veliko preizkušnjo v času zla, nasilja, sovraštva in smrti. Desetletja so bila potrebna, da so na pogoriščih te vojne znali oblikovati skupne vrednote in vseevropsko povezavo, ki je danes na veliki preizkušnji. Ozrimo se na vzhod Evrope in na Bližnji vzhod, kjer je vojna, veliko mrtvih in trpljenja civilnega prebivalstva. Na preizkušnji je celoten svet. Zato je nujno, da ohranimo mir, vsak posameznik in mi vsi skupaj!«

Spomin na umrle so počastili z minuto molka, župan Peter Dermol, podžupan Janez Melanšek in podžupanja Darinka Mravljak pa so k spomeniku z imeni 688 umrlih v letih 1941 do 1945 v Šaleški dolini položili venec.