Velenje najaktivnejša večja občina v tednu mobilnosti

Mestna občina Velenje je letos že 18. leto zapored sodelovala pri projektu Evropski teden mobilnosti (ETM). V Občini Razkrižje so pripravili zaključni dogodek, na katerem so Velenje razglasili za najaktivnejšo občino v kategoriji večjih občin.

Z aktivnim sodelovanjem v okviru pobude Evropski teden mobilnosti 2023 in z dosežki pri sprejemanju trajnih ukrepov ter ozaveščanju je občina pomembno prispevala k uresničevanju skupne vizije trajnostno povezanih skupnosti.

S sodelovanjem pri projektu ETM v Velenju vsako leto opozarjajo na to, kako pomembno je spreminjanje potovalnih navad, da bi čim več občank in občanov vsaj krajše razdalje (do dveh kilometrov) premagovalo na okolju bolj trajnosten način: peš, s kolesom, z mestnim avtobusom Lokalcem … V okviru aktivnosti so vsak petek v septembru izvedli kolesarski zajtrk, pri stavbi steklene direkcije so organizirali točko »Poljubi in odpelji« za starše, ki pripeljejo šolarje v bližnjo osnovno in srednjo šolo. 19. septembra so na Rudarski cesti pripravili dan brez avtomobila. Na njej so se odvijale različne športne dejavnosti in pester kulturni program. K bolj trajnemu prihodu v služb so pozivali tudi zaposlene v občinski upravi.

Ob Evropskem tednu mobilnosti so izvedli igro Aktivno v vrtec z Belim zajčkom. Vrtce so seznanili s projektom in jih spodbudili, da izvajajo aktivnosti trajnostne mobilnosti in spodbujajo starše in otroke k bolj trajnostnemu prihodu v vrtec.

Aktivnosti se izvajajo v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE in so sofinancirane s strani Ministrstva za okolje, podnebje in energijo – Sklad za podnebne spremembe.