Pešec, bodi viden, bodi previden!

Danes se začenja enotedenska nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev »Bodi viden – bodi previden«. Akcijo izvajata Agencija za varnost prometa in Policija v sodelovanju z Zvezo ZŠAM Slovenije.

Po Sloveniji bodo potekale številne aktivnosti, Agencija bo o pomenu vidnosti s šotorom VIDKO bo izobraževala 2.100 otrok na petih osnovnih šolah, osnovnošolci bodo sodelovali v akciji pisanja pisem »Bodi viden, bodi previden« svojim družinskim članom, z aktivnostmi bo sodelovalo tudi 95 občinskih svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

Agencija in Policija opozarjata, da so pešci najbolj izpostavljeni udeleženci v prometu. Letos je do 10. oktobra umrlo 7 pešcev, štirje v prometnih nesrečah z osebnim avtomobilom, eden v prometni nesreči z avtobusom, eden v prometni nesreči z motornim kolesom in sočasno osebnim avtomobilom in eden v prometni nesreči s tovornim vozilom, le dva od sedmih sta smrtno prometno nesrečo povzročila sama. Agencija v jesenskem času krepi preventivne aktivnosti in po Sloveniji razdeljuje 41.000 odsevnikov. Voznik, ki vozi s hitrostjo 40 km/h, pešca, ki je v temnih oblačilih in ni osvetljen, namreč opazi na razdalji do 26 metrov, v svetlih oblačilih do 38 metrov, pri aktivni uporabi odsevnih teles pa je viden tudi do 136 metrov. Od leta 2016 do konca leta 2022 je 50 pešcev umrlo v temnem delu dneva. Niti eden izmed njih v času smrtne prometne nesreče ni nosil odsevnika, niti na oblačilih ni imel odsevne površine. Zato tudi tokrat spodbujamo aktivno rabo odsevnikov, ki pešcu lahko v mraku, temi in pogojih slabše vidljivosti reši življenje.

Za spodbujanje varne mobilnosti otrok je Agencija pripravila gradivo z naslovom Učenec pešec, ki je namenjeno učiteljem in učencem prvega triletja. Preko predstavljenih vsebin in zasnovanih nalog se otroci učijo o varnem ravnanju v vlogi pešcev ter ponovijo že osvojena pravila. Agencija za varnost prometa je v sodelovanju s Pošto Slovenije 22. septembra 2023, ko smo Evropski teden mobilnosti zaključili z Dnevom brez avtomobila, izdala drugo v seriji znamk Varnost v prometu, tokrat na temo Bodi viden, bodi previden!