Žerjavisti tekmovali z dobrodelno noto

V Šoštanju so se letos že peto leto zapored na tradicionalnem Evropskem tekmovanju žerjavistov zbrali najboljši upravljavci žerjavov.

Organizator je bilo Športno-kulturno društvo Šoštanj pod neumornim vodstvom predsednika Luke Ravnjaka in podpredsednika Adnana Saličevića Lakyja. Prijavilo se je 25 tekmovalcev iz držav na Balkanu – Slovenije, Hrvaške, Srbije, Severne Makedonije ter Bosne in Hercegovine.

»Vsako leto se prijavi več tekmovalcev. Imeli smo prijave tudi iz Nemčije in Avstrije, vendar so zaradi logističnih zadev odpovedali. Opažamo, da imajo mnogi žerjavisti težave glede stroškov prevoza iz tujih držav in z odsotnostjo z dela, saj mnogi delajo tudi ob vikendih in je to tudi razlog, da se tekmovanja ne morejo udeležiti,« je povedal Laky.

Vsak tekmovalec ima na tekmovanju dva poskusa, za končno uvrstitev šteje najboljši čas. Naloge so preproste, a za izvedbo vseeno zahtevne, saj sta potrebni velika natančnost in zbranost tekmovalcev. Z upravljanjem žerjava morajo na določeno mesto prenesti vedro, kvadratno breme in kiblo.

»Organizatorji dajemo velik pomen najmlajšim. Pripravili smo kotiček zanje, kjer so se lahko preizkusili v igri z mini žerjavi, poleg tega pa še napihljiva igrala, palačinke in animacije s plesom,« pove Laky, ki ob tem poudari, da brez pomoči veliko podjetij in posameznikov tekmovanja ne bi mogli izvesti. Ob tem izpostavi podjetje Ferokov, ki je posodilo in namestilo žerjav Potain IGO 51 in tako sploh omogočilo izvedbo tekmovanja.