Gasilci so si zaslužili tudi, da se poveselijo

PGD Šoštanj mesto je v minulem vročem  sobotnem popoldnevu izpeljalo 38. predstavitev in tekmovanje starih ročnih in motornih gasilskih brizgaln, pod večer slovesnost s prevzemom novega gasilskega vozila, zvečer pa veselico z ansamblom Poskočni muzikanti.

Obiskovalcev se je trlo, tudi zato, da bi s svojo udeležbo dali priznanje in zahvalo gasilcem, ki so bili od konca julija aktivni pri odpravljanju najprej posledic vetroloma, nato pa še poplav in plazov. Trenutno na terenu niso več potrebni, tam so zdaj druge službe, zato je prišla veselica za sprostitev kar prav.

»Za nami je zelo pester avgust.«

Tako je na kratko komentiral zadnje tedne Klemen Mežnar, predsednik društva. »V juliju in avgustu smo imeli več kot 150 intervencij. Naši gasilci so bili devet dni na terenu, opravili so ogromno ur prostovoljnega dela. Zelo naporno je bilo, a zadeve se vsaj na našem koncu umirjajo. Trenutno nismo več na terenu, če bo treba, pa se bomo seveda odzvali. Plazovi še bodo grozili, struge potokov še niso očiščene in ljudje se ob vsakem novem dežju bojijo novih poplav oziroma težav,« je povzel minulo dogajanje.

Za društvo pa je bila sobota tudi slovesna, saj so prevzeli novo gasilsko vozilo GVC-1, najsodobneje opremljeno vozilo v tem času, se je pohvalil Mežnar. »To je tovorno vozilo Scania, nadgradnjo je opravilo podjetje Gasilska vozila Pušnik iz Slovenske Bistrice. Vozilo ima veliko opreme, ki jo gasilci potrebujemo na najrazličnejših posredovanjih, in 2.500 litrov vode. Vrednost vozila je skupaj z DDV okoli 322 tisoč evrov. Nakup sta financirala Občina Šoštanj in z donacijo 50 tisoč evrov TE Šoštanj, za kar se obema zahvaljujemo,« je novega »člana« društva predstavil Klemen Mežnar.

Dodal je, da so v društvu dobro opremljeni, za kar gre zahvala občinam Šaleške doline, ki skrbijo za to, vedno pa je še kakšen del opreme, ki lahko pride prav. »Za nami so težke intervencije, v katerih se je pokazalo, da bi potrebovali še kakšno črpalko, motorno žago …« je dejal.

Naj ljudje vidijo, kako so gasili včasih

Tekmovanje starih ročnih in motornih gasilskih brizgaln v Šoštanju je najstarejše tovrstno tekmovanje na Slovenskem – prišle so ekipe od vsepovsod, od Dekanov s Primorske do Markovcev v Prekmurju. »Pomen tega srečanja je v prvi vrsti druženje. Se pa gasilci veterani in gasilke veteranke resno pripravljajo na sodelovanje, pokažejo tudi precej tekmovalnega duha, nekatere ekipe pa se tekme lotijo tudi na malo šaljiv način,« je povedal Klemen Mežnar.