Prebivalci si zaslužijo dostopne danosti svojega mesta

Center Velenja in tržnico so v soboto, 17. junija napolnile stojnice, kajti Regijska turistična zveza (RTZ) Saška je pripravila prireditev Veselo v poletje, na kateri so se predstavljala turistična društva iz širše regije.

Kot je povedal predsednik RTZ Saška Franc Špegel, zveza namreč sodeluje z društvi od Koroške do Obsotelja. Na tem srečanju enkrat na leto predstavljajo turistično ponudbo svojih krajev, svoje aktivnosti, vabijo na prireditve in ogled turističnih znamenitosti. Seveda so predstavljali tudi kulinariko, saj ima vsako območje na tem področju nekaj značilnega.

Prireditve se je udeležil tudi predsednik Turistične zveze Slovenije (TZS) Peter Misja, ki je povedal, da je MO Velenje v zadnjih letih razvila velik turistični potencial, predvsem z Velenjsko plažo, območjem okoli Velenjskega jezera.

»Velenje je po mnenju TZS že nekaj let med najlepšimi mestnimi občinami. Vedno, ko vas obiščem, sem zadovoljen, vidim, da je kraj čist in urejen. Kje je še potencial občine? Morda bo zvenelo smešno, a treba bo postaviti turizem tako, da boste od tega tudi kaj imeli. Pri pregledu strategije razvoja turizma je nekdo rekel, da je veliko stvari brezplačnih. Multiplikativnost se kaže tudi, če nekaj plačamo. Temu boste morali v bodoče nameniti več pozornosti,« je dejal Misja.

Njegove besede je slišal tudi župan MO Velenje Peter Dermol in v svojem odgovoru na to dejal, da je naš izziv predvsem to, kako razvijati turizem, saj je to panoga, ki je tržna dejavnost, na drugi strani pa si prebivalci zaslužijo dostopne danosti svojega mesta. »Predvsem je zato naš izziv, kako ločiti tržno dejavnost od netržne. Prav je, da imajo lokalni prebivalci na voljo čim več vsebin, tudi skoraj brezplačno, od gostov pa, da poskušamo tudi nekaj zaslužiti, saj le tako lahko sredstva vlagamo v nadaljnji razvoj oziroma novo ponudbo.«

Omenil je tudi letošnji največji turistični izziv, to je prihod festivala MetalDays: »Na eni strani bo mesto zelo obremenjeno s prihodom več tisoč obiskovalcev, na drugi strani pa je to izjemna priložnost, da se pozicioniramo na zemljevid festivalskega dogajanja in odpremo vrata novim tovrstnim dogodkom.«