Bomo v Velenju dobili Klub štrbunk?

n/a
n/a

V Rdeči dvorani je minulo soboto (15. aprila) potekalo drugo državno tekmovanje in promocijska predstavitev igre v metanju vrečk v luknjo, popularno imenovano štrbunk ali kornhole, ki se ga je udeležilo 34 igralcev iz različnih regij Slovenije.Domen Grašič je zasedel 3. mesto, Roman Elsner 2., zmagal je Goran Miličević. Štrbunk zveza Slovenije je z delovanjem pričela 13. aprila 2022 s sedežem na Logu pri Brezovici, kjer je bil sprejet sklep o ustanovitvi zveze. Zelo aktivni pri promociji so tudi Velenjčani, ki želijo ustanoviti klub, omogočiti treninge in organizirati še več tekmovanj.

Kaj je štrbunk?

Štrbunk je preprosta zabavna družabna igra, pri kateri z metanjem vrečk v luknjo na leseni deski zbiramo točke. V igri zmaga ekipa ali posameznik, ki prvi zbere 21 točk. Družinska igra je primerna za vsakodnevno druženje, vse generacije in za vsako družbo. »Odlična je za zabavo doma in razna poslovna srečanja. Ravno tako je zaradi svoje preprostosti in fizične nezahtevnosti primerna tudi za najstarejše, ki so vsaj malenkostno mobilni,« odgovori podpredsednik Štrbunk zveze Slovenije Ivo Druks.

Ustanovitelja Štrbunk zveze Slovenija sta Društvo upokojencev Velenje in Zaživi življenje, društvo za osebnostni razvoj otrok, mladih in starejših. Namen zveze je spodbujati športno dejavnost in s tem prispevati k razvoju športa v Sloveniji. Za širšo uveljavitev igre tudi izven Slovenije so sodelovali na prvem srečanju predstavnikov igre v Evropi konec jeseni v Frankfurtu. Začeli so s pogovori o načrtovanju skupne evropske zveze.

»Želimo organizirati državno prvenstvo za posameznike, dvojice, ekipe med različnimi družbenimi skupinami, nadaljevati z aktivnostmi predstavljanja igre vzgojno izobraževalnim institucijam ter pričeti s tekmovanji na regijskem in državnem nivoju, na ravni športnih in rekreativnih srečanj v regijskih enotah pri društvih upokojencev. Igro štrbunk želimo vpeljati na seznam priporočenih iger na teh tekmovanjih in sodelovati na raznih ostalih tekmovanjih, ki jih organizirajo občine, društva, skupnosti in posamezniki, in pripomoči k širjenju igre,« odgovori Druks, ki si želi, da bi uspeli ustanoviti klub tudi v Velenju.