Sol pa ni uporabna samo pri kuhariji, ampak tudi pri čiščenju.
V kateri hrani je največ soli?
Natrij je sicer nujno potreben za vzdrževanje normalnih celičnih funkcij v človeškem telesu, vendar ga večina ljudi zaužije bistveno preveč, kar predstavlja veliko tveganje za zdravje.
Naše telo se pretirane količine soli trudi uravnavati. Po slani jedi postanemo žejni ravno zato, ker z uživanjem vode zmanjšamo količino natrija v krvi. Če smo zaužili preveč soli, pa lahko škodljive učinke poskušamo zmanjšati tudi s hrano, ki je bogata s kalijem, pravijo prehranski strokovnjaki.
Največja količina soli se nahaja v predpripravljenih jedeh, ki jih moramo pred uživanjem zgolj pogreti, prav tako pa tudi v že pripravljenih sendvičih in pekovskih izdelkih. Veliko soli je tudi v mesnih izdelkih, juhah v vrečkah, jedeh v pločevinkah, sirih in slanih prigrizkih.
Če pretiravamo z uživanjem natrija, pa na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje opozarjajo, da se s tem ne izpostavljamo le večjemu tveganju za bolezni srca in ožilja, temveč tudi za kap, rak želodca, sladkorno bolezen in osteoartritis. Če želite paziti na svoje zdravje, morate zato omejiti količino zaužite soli na dan. Pametno je, da čim več jedi sami kuhamo doma, saj tako dodajanje soli lahko kar najbolje kontroliramo.
Koliko je zares potrebujemo?
Vnos natrija mora biti uravnotežen z izgubami tega minerala. V večini primerov je dovoljšen vnos natrija nekaj sto miligramov na dan.
Odrasel človek na dan potrebuje le pol grama natrija, kar ustreza približno 1,3 g soli. Zgornja meja dnevnega vnosa soli, ki zdravju še ni škodljiva, je 5 g (približno 2 čajni žlički). A večina ljudi v razvitem svetu vsak dan zaužije med 10 in 15 g soli, kar je 2 do 3-krat več od najvišje še sprejemljive meje.
Tako visok vnos soli vpliva na povišanje krvnega tlaka, s tem pa narašča tudi tveganje za razvoj srčne kapi in drugih srčno-žilnih bolezni.
Raziskave kažejo, da lahko kar 80% srčno-žilnih bolezni, kapi in sladkorne bolezni tipa II ter 40% rakavih obolenj preprečimo z zdravim načinom življenja, ki med drugim vključuje tudi ustrezen vnos soli.
Naj bo jodirana
Da boste v telo vnesli tudi dovolj joda, uporabljaje predvsem jodirano sol. Zaradi majhnih naravnih količin joda v živilih, ki jih uživamo pri nas, je velik del prebivalstva včasih pestila endemična golšavost. Z ukrepom obveznega jodiranja soli smo bolezni pomanjkanja joda praktično povsem preprečili, razen pri posameznikih, ki se načrtno izogibajo uživanju jodirane soli.
Sol – domače super čistilo
Če moramo izbirati med naravnimi sestavinami za čiščenje stanovanja, najpogosteje pomislimo na kis in sodo bikarbono. Nikakor pa to ni vse, preizkusite čiščenje s soljo, ki jo imamo skoraj vedno pri roki.
Madeži vina
Nesreča nikoli ne počiva in med prijetnim klepetom s kozarcem vina v roki se zelo hitro zgodi, da nekaj kapljic ošvrkne del namiznega prta, srajce, morda celo preproge. Gre za običajno težavo, ki pa ni nerešljiva. Rešitev je v soli, toda ukrepati morate hitro. Madež čim prej posujte s soljo, še bolje bo, če boste sol pomešali s sodo bikarbono. Počakajte, da sol nase veže tekočino, nato pa območje madeža zdrgnite ali madež posesajte. Na preprogo ali namizni prt nato nanesite nekaj kapljic limoninega soka ali pa madež posujte s sodo bikarbono in popršite s kisom, da se speni.
Umazana likalna plošča
Na vroči likalni plošči se lahko zaradi previsoke temperature ali nepravilnega likanja pojavijo lise. Te so velikokrat lepljive in preprečujejo nemoteno drsenje po tkanini, težko jih je tudi odstraniti. Pomagajte si s soljo. Na papirnato brisačo vsujte žličko soli, nato pa večkrat polikajte površino. Svetujemo vam, da izklopite izpuh pare, saj se bo sol v nasprotnem primeru oblikovala v kepe. Tako boste poskrbeli za hitro čiščenje likalne plošče, ob tem pa poskrbeli tudi, da se oblačila ne bodo sprijemala z likalno površino.
Odstranjevanje šminke
So na kozarcih in priboru kljub pranju z detergentom in vročo vodo še zmeraj sledi šminke? Pomagajte si s soljo. Včasih je madeže res težko odstraniti, zato jih nekoliko omočite in »posolite«. Potem pa nežno zdrgnite in navdušeni boste, kako hitro bodo madeži izginili. Preprosta, a sijajna metoda bo odlična tudi pri čiščenju šminke z bombažnih prtičkov. Prtičke z madeži nekoliko omočite, posujte s soljo in operite v pralnem stroju.
Se je danes tudi pri vas doma kaj prismodilo?
Je med kuhanjem zazvonil telefon, vi pa ste pozabili, da si ravno pripravljate kosilo? Žal so se testenine v loncu prismodile, omaka pa se je zažrla v ponev. Naj posoda roma na odpad?
Nikakor, pomagajte si s soljo. V zažgano posodo ali ponev vsujte nekaj soli in prelijte z vročo vodo. Mešanica bo zažgane ostanke jedi zmehčala, vi pa jih boste s pomočjo detergenta in hrapave strani gobice preprosto zdrgnili ter oprali. Očistite lahko tudi lepljive in umazane gobice za pomivanje posode. V manjšo posodo nalijte vodo in dodajte tri žlice soli. V mešanico čez noč namočite gobico in jo zjutraj dobro operite. Ponovno bo kot nova.