Izpiranje se opravi tako, da se poveča pretok pitne vode v vodovodnem omrežju na vseh pipah v objektu za najmanj 15 minut oz. do stabilizacije temperature vode na pipi. Svetujejo, da redna preventivna izpiranja vodovodnega omrežja izvajate tudi skozi vse leto in s tem zagotavljate pretočnost in ustrezno kakovost pitne vode.
Priporočajo tudi, da naj voda na vsaki pipi vsak dan pred prvo uporabo teče vsaj dve minuti oziroma toliko časa, da se temperatura vode na pipi ustali. Predvsem je redno točenje vode na pipi pomembno tam, kjer se voda uporablja za pripravo napitkov za otroke – najpogosteje je to pipa v kuhinji.
Vsaj enkrat na 14 dni je treba na vseh pipah sneti in očistiti mrežice ali druge nastavke. Čiščenje pomeni spiranje z vodo, ki teče po tem sistemu, in po potrebi odstranjevanje vodnega kamna. Podrobnejša priporočila in navodila glede pitne vode najdete spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje NIJZ.
Lastniki ali upravljavci javnih objektov se lahko pred izvajanjem omenjenih aktivnosti za nasvet obrnejo na Komunalno podjetje Velenje (03 89 89 413) kot upravljavca sistema za oskrbo s pitno vodo.