Nad mrčes z naravnimi pripravki

Poleg sonca in dišečih trav, ki nas razvajajo v poletju, na plano pridejo različne žuželke.

Kako se pripraviti na pike komarjev? Zakaj jih sploh privlačimo? In kako preprečiti, da do njihovih »obiskov« sploh pride? Pomagamo si lahko s kar nekaj pripravki, ki jih ponuja narava.

Komarje privlačimo s temnimi oblačili

Nekateri ljudje so pravi magnet za komarje, medtem ko druge le redko kdaj piči kakšen. Strokovnjaki so ugotovili, zakaj. Komarje naj bi privlačila naš videz in vonj, trdi profesor entomologije na floridski univerzi Jonathan Day. Po njegovem mnenju je tem malim krvosesom privlačnih kar 20 odstotkov ljudi. Meni tudi, da so komarji izjemno vizualna bitja. Še posebej v popoldanskih urah naj bi svojo žrtev tako izbirali na podlagi videza.

Pikom naj bi bili najbolj izpostavljeni ljudje, ki so oblečeni v temna oblačila. Ko komar izbere svojo žrtev glede na videz, pa tisto ‘ta pravo’ izbere še na podlagi vonja.

Komarje, na svetu jih je okoli 300 različnih vrst, pičijo pa samice, privlačita tako količina ogljikovega dioksida v izdihanem zraku osebe kakor tudi vonj kože. Debelejši ljudje in nosečnice z dihanjem proizvajajo več ogljikovega dioksida, zato komarji veliko raje zagrizejo vanje. Še posebej pa so jim všeč vonj po mlečni kislini, ki se izloča, medtem ko telovadimo, aceton, ki ga sproščamo z dihanjem, in estradiol, ki je stranski produkt estrogena. Nekatere vrste komarjev pa pikajo zgolj v gležnje in noge, ker jih privlači vonj bakterij na nogah.

Pozorni bodite pri izbiri parfuma ali mehčalca za perilo, saj komarje privlačijo cvetlični vonji. Da bi se vas ti krvosesi čim bolj izogibali, se torej oblecite v svetla oblačila, ne uporabljajte parfumov in se mirno gibajte, da bi se čim manj potili.

Kako jih še lahko odženemo?

A ne glede na to, kaj na nas pravzaprav komarje privlači oziroma koga bolj ‘napadajo’, vsi iščemo načine, kako bi se jih kar najhitreje znebili. Pri tem nam lahko pomagajo:

Česen in jabolčni kis: Kot dobro vemo, ima česen zelo močan vonj, ki ga komarji ne marajo. Enako velja tudi za kis. Obe substanci delujeta “od znotraj navzven”, kar pomeni, da tisti, ki jedo česen ali zaužijejo jabolčni kis, komarjem bolj smrdijo. Dokazano je namreč, da na vonj znoja, ki je v osnovi brez specifičnega vonja, vpliva tudi to, kar pojemo oziroma spijemo. Če torej jeste česen ali pijete jabolčni kis, lahko vaš znoj smrdi bolj, kot bi smrdel sicer, če česna in jabolčnega kisa ne bi zaužili. Druga možnost, ki sicer marsikomu ni najbolj ljuba, je, da podobno, kot izdelate naravni sprej iz eteričnih olj, naredite tudi raztopino iz jabolčnega kisa in česna ter se s tem poškropite ter odženete komarje. Seveda pa to zna odgnati tudi kakšnega človeka.

Zelišča: liste mete, timijana ali bazilike zalijemo z vrelo vodo, poparek pa ohladimo in shranimo v stekleničko z razpršilom ter ga nato uporabljamo.

Eterična olja: Proti komarjem naj bi bila izjemno učinkovita eterična olja čajevca, cedre, evkaliptusa ali cimeta. Z njimi lahko odišavimo prostor ali pa jih nanesemo neposredno na kožo – pred tem jih razredčimo z nekaj vode.

Limona, citronka, limonina trava: Tudi kisel vonj citrusov odganja komarje, pri čemer velja isto, kot pri eteričnih oljih – z vonjem citrusov lahko odišavimo prostor ali sebe.

Ognjič in rožmarin: Če na vrtu ali v cvetličnih lončkih v stanovanju posadimo ognjič ali rožmarin, bodo komarji ostali daleč stran.

Sivka: V bližino doma nasadite sivko ali pa ob večerih v izparilnik nalijte nekaj kapljic eteričnega olja. Komarji bodo vaš balkon raje izpustili.

Kaj storimo ob piku žuželke?

Piki žuželk so zelo pogosti. Povprečna oseba lahko varno prenese 20 pikov na vsak kilogram telesne teže. To pomeni, da lahko povprečna odrasla oseba prenese več kot 1000 pikov, za otroka pa je lahko usodnih 500 pikov. Zališčarji pravijo, da pri pikih žuželk pomagajo ledene kocke, eterična olja, kis in rezine čebule. Piki so lahko pekoči, boleči, srbeči … Poleg tega pa žuželke prenašajo tudi bolezni.

Ob piku naredimo obkladek:

  • 1 rezina limone
  • 1 rezina čebule
  • nekaj listov peteršilja
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 2 žlici jabolčnega kisa

Limono, čebulo in peteršilj sesekljamo, dodamo sodo ter kis. Vse to dobro premešamo med seboj ter iz tega pripravimo oblogo, ki jo nanesemo na prizadeto mesto.

Alergiki, pozor!

Če ste alergični na čebelji ali osji pik, morate s seboj nositi komplet za samopomoč, ki vsebuje injekcijo adrenalina ter antihistaminske in kortikosteroidne tablete. Uporabite ga takoj ob piku in nemudoma poiščite ustrezno zdravniško pomoč. Alergen lahko namreč izzove tudi najhujšo reakcijo – anafilaktični šok. Znaki se pojavijo v nekaj sekundah ali minutah: srbenje, otekanje ustnic in žrela, bolečine v trebuhu, bruhanje, driska, bledica, znojenje. Pri ljudeh, ki so alergični na pike os ali čebel, je možno alergijo odpraviti s postopkom, ki ga imenujemo desenzibilizacija.

Kako se izognemo klopom?

Klopi so nadležne živalce, ki jih uvrščamo med pršice. Na svetu živi okrog 860 vrst poznanih klopov. Sezona traja vse od februarja pa do poznega novembra. Življenjska doba klopov je različna. Od pol leta do šestih let, večina pa živi tri leta. Klopi se radi zadržujejo v še vlažni travi, temačnih delih gozdov in na listavcih. Pri klopu sam ugriz ni taka težava, kot vse bolezni, ki jih ta mali zajedavec prenaša. Strokovnjaki opozarjajo, da je najučinkovitejše zdravilo še vedno cepljenje.