Mladi lažje do stanovanja

Konec lanskega leta je občinsko vodstvo na medgeneracijskem forumu z mladimi razpravljalo o njihovih željah in pobudah, ki bi omogočile, da bi se mladi po končanem študiju vračali v to okolje.

Eno pomembnih vprašanj je zagotavljanje neprofitnih stanovanj. Na tej osnovi je Mestna občina Velenje, svetnikom ga je predstavila vodja urada za investicije in splošne zadeve Alenka Rednjak, že pripravila pravilnik o dodeljevanju najemnih stanovanj v najem mladim, s katerim so opredelili postopek dodeljevanja neprofitnih stanovanj mladim, med 18. in 30. letom. Svetniki so ga potrdili soglasno.

Mladim so na ta način omogočili hitrejšo in čim lažjo pot do primernega stanovanja. Skupno ima občina slabih 900 stanovanj, pri prvem razpisu za mlade bodo ponudili 5 enot, pri vseh novih stanovanjskih gradnjah pa bomo del stanovanj namenili za mlade. Razpis bo predvidoma objavljen v začetku prihodnjega leta. Želijo si, da bi mladim po 5 letih najema omogočili odkup, zato bodo vložili pobudo za spremembo zakona, ki bo to omogočil.

Za prijavo na razpis bodo morali prosilci med drugim imeti državljanstvo Republike Slovenije, stalno bivališče v Mestni občini Velenje, minimalni mesečni dohodek v višini 76 odstotkov neto minimalne plače. Najemno pogodbo lahko sklenemo za določen čas 5 let, ki pa jo lahko podaljšajo (tudi po dopolnitvi 30. leta starosti), vendar največ še za 5 let.

Na podlagi predlaganega pravilnika bo lahko Mestna občina Velenje pripravljala za mlade prilagojene razpise za neprofitna stanovanja. V skladu s tem pravilnikom lahko z javnim razpisom opredelimo različne kategorije mladih: mladi posamezniki, mladi pari ali mlade družine.