Vlado seznanili s ključnimi temami

Velenje – V sredo se je župan Peter Dermol na povabilo predsednika Vlade  Janeza Janše udeležil delovnega sestanka na Brdu pri Kranju.

Župan je javno izpostavil ključne teme za razvoj Velenja – 3. razvojna os, nacionalna strategija za izstop iz premoga, dodatna finančna sredstva za dokončanje kolesarskih poti ter izpad tržnih prihodkov osnovnih šol. Ministri so mu odgovorili, da bo poroštveni zakon za odsek Šentrupert–Velenje jeseni v proceduri v državnem zboru, strategija je v medresorskem usklajevanju, prav tako so povedali, da bodo zagotovili finančna sredstva za kolesarske poti in za osnovne šole, ki so med epidemijo utrpele izpad tržnih dohodkov. Predsednik in predstavniki vlade so obljubili, da bodo kmalu obiskali Velenje, kjer bodo pogovori tekli tudi o tem, kako v procesu prestrukturiranja nadomestiti delovna mesta.

Župan je na predsednika vlade naslovil poziv, da naj vlada, preden sprejme nacionalno strategijo za izstop iz premoga, opravi razgovore znotraj SAŠA regije. Trenutni dokument ne obravnava nujnih segmentov – delovna mesta, socialna in gospodarska vprašanja, finančna sredstva, nadomestni toplotni vir – za pravičen prehod, ampak opredeljuje samo letnico zapiranja Premogovnika Velenje. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec mu je odgovoril, da je trenutno nacionalna strategija v medresorskem usklajevanju. Se pa strinja z mnogimi, da Slovenija ob zapiranju premogovnikov, ki so v primerjavi s tistimi po svetu majhni, izgublja konkurenčnost. Kitajska, za primerjavo, odpira veliko večje premogovnike. Minister meni, da je alternativa premogu nuklearna energija.

Minister za delo in socialne zadeve Janez Cigler Kralj je ob tem dodal, da bo tudi njegovo ministrstvo sodelovalo pri prestrukturiranju in da se zavedajo svoje vloge pri preusmerjanju zaposlenih iz premogovnih v nove dejavnosti.