Danes krvodajalska akcija v Čuku

Krvodajalska akcija pod okriljem Območnega združenja Rdeči Križ Velenje bo potekala v Čuku v Starem Velenju, od 5. do 8. julija.

Naročite se na telefonskih številkah 051 671 147, 030 716 796 ali 051 389 270. Na odvzem krvi se je treba naročiti in priti ob uri. Krvodajalci ne smejo biti tešči. Zaužijejo lahko lahek, nemasten obrok in spijejo veliko brezalkoholne tekočine. Kri lahko darujejo osebe med 18. in 65. letom starosti, morajo pa biti težje od 50 kilogramov. Moški lahko darujejo vsake tri mesece, ženske pa vsake štiri.

Boštjan Novak, strokovni sodelavec za krvodajalstvo pri zvezi druženj Rdeči križ Slovenije, pojasnjuje: »S koncem epidemije in rahljanjem ukrepov se življenje počasi normalizira. Zato se potrebe po krvi povečujejo. Operativni programi bodo večji. Žal bo, kot opažamo zadnje tedne, vedno več hudih prometnih nesreč. Pričakujemo lahko nenadno povečano potrebo po krvi in krvnih pripravkih. Zato velja poziv: preden odidete na dopust, darujte kri, da je bomo tudi v poletnih mesecih imeli dovolj. Pri preskrbi s krvjo smo odvisni samo drug od drugega. Krvodajalska akcija, ki bo v Velenju potekala drugi teden julija, je izjemno pomembna. Če se bo akcije udeležilo vsaj 150 ljudi na dan, bo naš največji porabnik krvi, to je UKC Ljubljana, zbral vsaj za deset dni krvi.«

Darovanje in cepljenje

V javnosti se porajajo vprašanja, kot so: Ali lahko cepljeni daruje kri? Ali jo lahko necepljeni prejme? Ali prejem cepiva sploh igra kakšno vlogo pri darovanju in porabi krvi? Odgovor je negativen. Pri krvodajalstvu potrebujemo varno in zdravo kri. Darujemo jo lahko že 24 ur po prejemu odmerka cepiva proti covidu-19, če po cepljenju nimamo neželenih učinkov. Sicer pa čez nekaj tednov. Tudi oseba, ki je prebolela covid, lahko daruje kri. Bolezen se namreč ne prenaša s krvjo. Prav tako lahko necepljeni bolniki prejmejo kri cepljenih darovalcev in obratno.