Kaj bo stalo na zelenici med Pako in pošto?

Iskanje rešitev za dragocen prostor, ki ga je v mestu ostalo še bolj malo, je postala stalnica v prostorskem načrtovanju Mestne občine Velenje.

Trenutno je to aktualno za prostor med reko Pako in pošto. Nagrajene idejne rešitve so bile prejšnji mesec tudi razstavljene v občinski avli in so vzbudile med občani veliko zanimanja, bodo pa vsekakor osnova za nadaljnje načrtovanje. O tem smo se pogovarjali z vodjo Urada za okolje in prostor mag. Branko Gradišnik.

V zadnjem obdobju se torej odločate, da za najbolj dragocena zemljišča znotraj mesta iščete idejne rešitve z javnimi natečaji. Zakaj?

»Javni natečaji in povabila za pridobitev konceptualnih arhitekturnih in urbanističnih rešitev so priložnost tako za nas, naročnike natečajev, kot strokovnjake, da se soočimo z različnimi pogledi na reševanje zahtevne prostorske problematike. Ko gre za posebej pomembne, centralne mestne površine, ki jih dnevno uporablja veliko ljudi, ki so izrazito mestotvorne in razvojne, je odgovornost za realizacijo toliko večja. Možnih rešitev je običajno več, toda šele narisane in predstavljene postanejo material, o katerem lahko stečejo ustrezne razprave. Javni natečaj je tako oblika pridobivanja različnih strokovno podprtih idej iz širokega državnega prostora. Tega v mestni občini ne počnemo le v zadnjem času, ampak je to redna praksa, ki smo jo uporabili tako pri iskanju rešitev prenove Promenade in športnega centra kot pri ureditvi okolice velenjskih jezer in gradnji varovanih stanovanj, lani pa nadaljevali iskanje rešitev pozidave zelenice med pošto in reko Pako in jo v letu 2021 nadaljujemo z iskanjem arhitekturno urbanistične rešitve pozidave nekdanjih sadovnjakov ob celjski vpadnici, tako imenovanega Zlatega griča.«

Kako je bilo s tokratnim natečajem za območje pri pošti, ki je že zaključen?

»Območje pri pošti je izjemno pomembna lokacija, ki ponuja veliko možnosti, a ob tem poraja nešteto vprašanj. Je bolj smiselna utilitarna stanovanjska gradnja ali je to prostor reprezentančne gradnje? Je to prostor za novo mestno dominanto, za sodobno, ambiciozno arhitekturo? Ko je enkrat prostor pozidan, je pot do morebitne spremembe izjemno težka. Vsa ta leta je to območje ostalo nepozidano iz vrste razlogov, v prostorskih aktih pa je vseskozi definirano kot prostor centralnih vsebin, kar pomeni, da je možna raba zelo široka, od stanovanj do poslovnih ali javnih objektov. Da bi vizualizirali možne rešitve, smo k sodelovanju pri iskanju konceptnih rešitev povabili širok krog strokovnjakov, ki so za zelo odprto zastavljeno projektno nalogo pripravili 13 predlogov. Komisija je po vnaprej določenih kriterijih izbrala nagrajene rešitve, ki bodo služile kot podlaga oz. osnova za pripravo novega občinskega podrobnega prostorskega akta, ta pa bo natančneje določil način pozidave tega prostora. Seveda se to ne bo zgodilo čez noč, saj morajo pri tem sodelovati zainteresirani bodoči investitorji.«

Več v Našem času, št. 26, ki je izšel 8. julija 2021.