8. Pilihov memorial v znamenju 130-letnice slovenskih železnic

AMD Društvo ljudske tehnike Šmartno ob Paki je ena najstarejših tovrstnih organizacij v Sloveniji, deluje pa od leta 1947. Njegovo poslanstvo je bilo vrsto let izobraževanje ljudi o tehniki, v zadnjih letih pa je to ohranjanje tehniške dediščine.

V ta splet prizadevanj sodi tudi tradicionalni Pilihov memorial, ki bo v soboto, 3. julija, v Martinovi vasi ob železniški progi. Tokratni bo 8., začeli pa ga bodo ob 9. uri.

V društvu so povedali, da so se z veseljem odzvali vabilu domače lokalne skupnosti, Mladinskega centra Šmartno ob Paki in Slovenskih železnic za sodelovanje pri obeležitvi 130-letnice železnice Celje–Velenje, letošnji memorial pa bodo obarvali malo drugače. Na ogled bodo postavili svoja starodobna gospodarska vozila in traktorje, saj je bilo Šmartno ob Paki pomembno okno v svet tudi za Zgornjo Savinjsko dolino, od koder so vozili predvsem les. Ker so na šmarško železniško postajo včasih »furali furmani«, se jim bodo na prireditvi pridružili tudi konjeniki z vsaj dvema »gumiradloma«. Poleg tega bodo organizatorji udeležence peljali na Polzelo, kjer si bodo ogledali muzej Obermajerjevih traktorjev in zgledno obnovljen grad Komenda, seveda pa bodo zanje na široko odprli tudi vrata svojega muzeja v društvenih prostorih. Člani AMD Društvo ljudska tehnika Šmartno ob Paki zagotavljajo, da se bo do 27. decembra, ko bo praznovanje 130-letnice omenjene proge doseglo višek, okoli železnice dogajalo še marsikaj.