Konec skalnim podorom pod Pustim gradom

Šoštanj – Na območju pod Pustim gradom, nad stanovanjskimi objekti v Šoštanju, se že več let soočajo s težavo in nevarnostjo podorov oziroma padanja kamenja, kar na stanovanjskih objektih povzroča škodo.

Občina Šoštanj je zato lani pristopila k pripravi projekta za sanacijo teh podorov.

Projektna rešitev zajema celotno območje strme brežine, na vzhodu med objektom Šlandrova pot 1A, na zahodu do območja opuščenega kamnoloma nad objektom Primorska cesta 3A. Širina brežine, pod katero se nahaja območje stanovanjskih stavb, znaša kar 250 metrov, višina pa 130 metrov.

Sanacija predvideva postavitev treh vzporedno prekrivajočih se podajno lovilnih ograj za ustavitev sklanih podorov kamenja, kjer pa postavitev teh za ustavitev padanja ne bo zadoščala, pa namestitev posamične heksagonalno pletene žične mreže neposredno po terenu. »Način izvajanja del bo specifičen in otežen zaradi težke dostopnosti hribovitega terena. Glede na dokaj omejen dostop do lokacij izvedbe ukrepov bo treba material za delo na lokacijo dostaviti večinoma ročno, z uporabo vrvne tehnike in tudi žičnice. Zaradi zahtevnosti del bodo delavci ustrezno usposobljeni za delo na višini,« pravi Marija Anžej, višja svetovalka za investicije in projekte na Občini Šoštanj.

Razpis za izvedbo del so izvedli lani. Razdelili so ga v dve fazi. Ker pa so letos uspeli pridobiti sofinanciranje Ministrstva za okolje in prostor za obe fazi, bodo dela lahko izvajali istočasno. Izvajalec del prve faze bo družba Monterra iz Jelšan, drugo fazo pa bo prevzel BAKTI, samostojni podjetnik Miha Doles iz Križ, s partnerskim podjetjem Kaskader iz Spodnje Idrije.

Skupna vrednost del za obe fazi je nekaj več kot 286.000 evrov brez DDV. Ministrstvo bo iz programa odprave posledic neposredne škode na stvareh zaradi močnega neurja s poplavami in točo 22. in 23. junija 2019 sanacijo sofinanciralo z 267.000 evri.

Predvidoma bodo izvajalci z deli začeli julija. Trajala bodo do konca oktobra. »V tem času bo omejen dostop do razgledne točke Pusti grad. Območje bo zaprto kot gradbišče, zato prosimo javnost, da upošteva vsa potrebna navodila in opozorila izvajalcev del. Ti bodo v času izvedbe del z začasnimi varovalnimi ukrepi ščitili tudi stanovanjske objekte in seveda skrbeli za varnost vseh delavcev na terenu, zato bo gibanje na tem območju za druge omejeno.«