Še mesec dni epidemije

Vlada je še za 30 dni podaljšala epidemijo covida-19, ki jo je razglasila z 19. oktobrom.

Odlok o podaljšanju epidemije začne veljati v sredo in bo veljal do 17. decembra. V Sloveniji smo trenutno sredi epidemije, ki je zelo resna, zato ni smiselno že zdaj delati zaključkov, kdo je bil bolj ali manj uspešen, je v DZ dejal premier Janez Janša. Odgovarjal je namreč na poslanska vprašanja, pri čemer se je soočal z očitki opozicije, da vlada v spopadanju z epidemijo ni uspešna. Zagotovil je, da bomo drugi val epidemije zajezili, a pozval tudi k več sodelovanja pri tem.

Vsaj štirinajst dni bodo predvidoma veljali vladni ukrepi za omejevanje širjenja okužb z novim koronavirusom, s katerimi so po državi zaprte vse nenujne trgovine razen redkih izjem. Vnovič se je po vzoru iz spomladanskega prvega vala epidemije ustavil tudi javni promet. Omejeno je tudi gibanje med občinami in ukinjene vse javne prireditve. Koliko težav imajo podjetja zaradi tega, na Gospodarski zbornici Slovenije še ne znajo oceniti, težave pa pričakuje tudi javni sektor.

GZS pozvala Vlado, da ne zaostri ukrepov

Gospodarska zbornica Slovenije je na predsednika Vlade RS in ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo že v četrtek naslovila pismo, v katerem vlado naproša, da ne zaostri ukrepov proti širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ker to ne bodo bistveno pripomoglo k obvladovanju števila okuženih. GZS je pri tem izpostavila, da bi takšno postopanje povzročilo ponoven pretres v podjetjih, od katerih se številna že vse od pomladi soočajo z drastičnim upadom poslovanja.