Drevesa bodo padla, zasadili bodo primernejša

Velenje – V občini Velenje bodo ob urejanju kolesarskih površin v mestu v prihodnjih tednih za potrebe gradnje in zaradi obolelosti dreves odstranili še nekaj dreves na Prešernovi cesti.

Kot zatrjujejo na občini, bodo vsa odstranjena drevesa nadomestili z novimi. Pri Beli dvorani so to že naredili, pri Gorenju pa bodo v kratkem. Kot primer dobre prakse izpostavljajo Jenkovo cesto, kjer je novo zasajen drevored zelo hitro nadomestil starega, obolelega.

Načrtovana kolesarska steza bo potekala tudi tik ob obstoječem drevoredu javorjev ob vrtcu Najdihojca, zato so v sodelovanju s strokovnjaki preverili stanje drevnine. Ocena stanja je pokazala, da je na posameznih drevesih večji del krošnje že odmrl, pri določenih pa se pojavlja odmiranje in lom debelejših vej, prisotna pa so tudi plodišča gliv. Ker bi drevored lahko ogrozili splošno varnost ljudi, so se v skladu s priporočili stroke odločili za nadomestno zasaditev celotnega drevoreda. Pri novi zasaditvi bodo posebno pozornost namenili izboru ustrezne vrste, ki bo zagotavljala dobre rastne pogoje in nego v prihodnosti.