Novomeški ROVO proti 3. razvojni osi

Velenje – V času, ko se ubadamo s koronavirusom, se nizajo tudi druge težave.

Okoljevarstveno združenje Rovo iz Novega mesta je v torek na upravno sodišče vložilo tožbo zoper odločbo o izdaji gradbenega dovoljenja za prva dela na severnem delu tretje razvojne osi pri Gaberkah, s predlogom za izdajo začasne odredbe.

Bo občina Velenje vložila tožbo?

Na občini Velenje so z ogorčenjem sprejeli to obvestilo, saj menijo, da gre za zlonamerno igro okoljevarstvena združenja in namerno povzročanje gospodarske škode za lokalno skupnost kot tudi celotno Šaleško dolino. Kot pravi podžupan Peter Dermol »bo občina preučila vse možnosti uveljavljanja odškodninske odgovornosti zaradi zlonamernih ravnanj združenja.«

Prefinjena taktika združenja ROVO

Zgroženi so tudi v koroški Mladinski iniciativa za 3. razvojno os, saj ugotavljajo, da želi združenje prekiniti več kot 16-letno čakanje Korošcev na pričetek gradnje 3. razvojne osi.

Ugoditev zahtevku združenja ROVO bi pomenila, da se gradnja 3. razvojne osi na Koroško ne bo začela, vsak dodaten birokratski zaplet pa pomeni, da je ogroženo že pridobljeno okoljevarstveno soglasje za odsek Velenje – Slovenj Gradec, ki se izteče junija 2020. »Gre za pretkano in prefinjeno taktiko Združenja ROVO, vloženo prav na zadnji dan pritožbenega roka, katero smo lahko spoznali že v agoniji zoper gradnjo obrata Magne Styer v Hočah pri Mariboru,« pravijo Korošci.

Nedopustno in neokusno

»Gospodarstvo in tudi prebivalci Koroške in Savinjsko-šaleške regije že dolgo čakajo na izgradnjo 3. razvojne osi, ki bi omogočila pospešen razvoj območja. To pa pomeni tudi ustvarjanje novih delovnih mest za mlade generacije s tega območja. Zaviranje gradnje tega pomembnega infrastrukturnega projekta se nam zato zdi nedopustno in neokusno,« pa je ob tem dejal Branko Meh, predsednik OZS.

Direktor Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice Franci Kotnik pa pravi: Gospodarska zbornica Slovenije, še posebej gospodarstvo obeh regionalnih zbornic Koroške in Savinjsko-šaleške regije, izraža ogorčenost nad tožbo, ki jo je vložilo združenje ROVO na Upravno sodišče RS v škodo uresničitve projekta 3. razvojne osi.

Gospodarstvo ne pristaja na to, da nevladna organizacija vpliva na projekt nacionalnega pomena. Zaviranje ni sprejemljivo v času, ko je potrebno pospešiti strateške infrastrukturne projekte, pri čemer je 3. razvojna os nedvomno nacionalna prioriteta.