Javna kuhinja skoraj podvojila število brezplačnih toplih obrokov

Kmalu za tem, ko so nastopile izredne razmere, so se na Mestni občini Velenje še bolj zavzeli za socialno šibkejše in druge ranljive skupine, ki so zaradi izrednih razmer ostali brez možnosti za topel obrok. Do

brezplačnega toplega obroka so sicer upravičeni socialno ogroženi občanke in občani, ki pravico glede na svoj status uveljavljajo na Centru za socialno delo. »Pred izbruhom epidemije je javna kuhinja vsak dan pripravila 65 toplih obrokov, ki so jih upravičenci prevzeli v DVO in odnesli domov ali pojedli v jedilnici, nekaterim pa je DVO obroke tudi dostavljal. Ob izbruhu epidemije pa so se na občini odločili, da bodo brezplačni obrok omogočili širšemu krogu ljudi, ki so se znašli v stiski.

Obrok lahko dobi vsak

Razrahljali so kriterije za dodelitev te pomoči in v sodelovanju s CSD posameznikom in družinam z otroki, invalidnimi ali ostarelimi člani ponudili dostavo obroka na dom, je povedal vodja urada za družbene dejavnosti MOV Drago Martinšek in dodal, da se je v prvih treh tednih pokazalo precej potreb. Minuli petek je javna kuhinja pripravila že 55 obrokov več kot običajno, vsak dan pa občina sprejme še nekaj novih naročil. Ker so v teh dneh postopki preverjanja upravičenosti do pomoči ovirani, jo dodelijo na osnovi zaupanja.

Če se bodo potrebe še povečevale, bodo angažirali tudi kuhinje na osnovnih šolah. Da bi kar se da omejili gibanje v okolici DVO in preprečili vdor virusa v dom, so razdeljevanje obrokov že zdaj preselili na šolo Mihe Pintarja Toleda. Zaenkrat projekt krijejo iz občinskega proračuna, računajo pa, da bodo na podlagi zakonodaje del dobili povrnjen.  Zdaj je prioriteta občankam in občanom zagotoviti topel obrok.

Kako do obroka in dostave?

Naročila brezplačnih toplih obrokov sprejemajo od ponedeljka do petka med 8. in 11. uro na telefonsko številko 03 8961 619. Naročila za dostavo pa vsak dan sproti sprejema prostovoljna skupina Udarnik MC Velenje med 9. in 12. uro na telefonsko številko 03 898 19 22. Dostavljajo ob delovnikih med 12.30 in 14. uro.