Novo leto prihaja

Apia/Bairiki – Svet se že poslavlja od starega leta.

Prihod leta 2020 so kot prvi pozdravili v tihomorskih otoških državah Samoa in Kiribati. Nebo nad prestolnico Samoe Apia je kot že v preteklih letih razsvetlil velik ognjemet.

Samoa je leta 2011 s spremembo časovnega pasu začela kot prva vstopati v novo leto, ki ga tako dočaka uro prej kot Nova Zelandija. Dve uri kasneje kot v Novi Zelandiji (ob 14. uri po srednjeevropskem času) pa bodo šampanjec odpirali tudi v avstralskem Sydneyju.

Izmed evropskih držav bodo novo leto prvi pozdravili v Grčiji, na Finskem, v baltskih državah in v Romuniji, medtem ko bo večji del Evrope proslavljal ob polnoči po srednjeevropskem času.

Na vzhodni obali ZDA, vključno z New Yorkom se bo novo leto začelo v sredo ob 6. uri po srednjeevropskem času.

Silvester v Šaleški dolini

Od zadnjega dneva v letu se bodo Velenjčani poslovili na velikem silvestrovanju na prostem. Začeli ga bodo z otroškim silvestrovanjem ob 18-ih in z zabavo s Pop designom od 22. ure dalje. V Šoštanju bodo letos silvestrovali z Gadi, začenjajo pa ob 22. uri.

V Šmartnem ob Paki pa bodo 1. januarja opoldne pripravili prireditev Pozdrav novemu letu. Na njej bodo tudi razglasili osebnost leta 2019.