Društvo REVIVAS Škale je na to lokacijo prestavilo svojo tradicionalno prireditev Jesen na vasi, obdržalo pa železni repertoar: razstavo pridelkov, izbor NAJ pridelkov, zabavne igre ter pokušine jesenskih dobrot. Rdeča nit letošnje prireditve je bil fižol, zato so dali poseben poudarek tem jedem in receptom za pripravo, pa tudi izmenjavi semen. Za organizacijo, aranžiranje in predstavitev je poskrbela Marija Glinšek. Preko 100 različnih vrst fižola je razstavila in predstavila Marijana Turinek, članica društva Ajda.
Drug poudarek je bil na koruzi in njenem spravilu oziroma pripravi koruznega ličja, ki jo je predstavila Marija Hranjec. Pod njenim vodstvom in v organizaciji društva REVIVAS Škale bodo namreč v novembru potekale delavnice pletenja izdelkov iz koruznega ličja.
Obiskovalci so prinesli za pokušino kar nekaj zanimivih jedi iz fižola, za glavno jed, pasulj, pa je poskrbel kuhar Zvone z ekipo.
Tudi zabavne igre so se vrtele okrog fižola: obiskovalci so se igrali “špano” ali mlin, vrteli vrtavko za čim več fižolovih zrn ter prebirali fižol. Vsak obiskovalec je imel tudi letos možnost ugibati, koliko semen ima buča. Letošnja jih je imela 380. Točnega števila ni uganil nihče, blizu pa jih je bilo kar nekaj.
Pridelki, ki so bili tokrat razstavljeni na vozičkih in balah slame, so pritegovali poglede zaradi svoje raznolikosti, velikosti, oblik in barv. Komisija, ki je morala izbrati NAJ pridelke, je imela kar težko nalogo. Najenostavneje je bilo seveda izbrati in nagraditi tiste, ki so izstopali po svojih dimenzijah: največjo in najtežjo bučo je pridelal Janko Jan, najtežjo peso pa Marica Tiefengaber (oba se ne pustita premagati že nekaj let). Najdaljšo bučo je prinesel Drago Zapušek, najdaljšo in najtežjo kumaro Vlasta Lipnik, najtežje jabolko (0,53 g) Friderik Šumah, najdaljši fižol Angela Jan in naj zeleni pridelek (čajoto in asimino) Zvonka Polak. Med vsemi pa je zaradi svoje izredne višine (preko 6 metrov) zmagala sončnica, ki jo je pridelala družina Špital. Izbrane so bile tudi NAJ rdeča pesa, vijoličen krompir, ohrovt, repa in kitajsko zelje. Posebno nagrado je prejel Anže Miklavžina za svojo lubenico – kot najmlajši kmetovalec z najtežjim izdelkom v skupini. V skupini “igra narave” so bili posebej nagrajeni okrasno jabolko, zvit sladek krompir, buča-labod in najbolj nenavaden šopek koruznih storžev (sorta bela trdinka).
Društvo REVIVAS Škale se bo z jesenskimi pridelki, fižolom in koruzo predstavilo še v soboto, 6. oktobra, na mestni tržnici v Velenju (v okviru Turistične zveze Velenje).
Vera Pogačar