10 let bukvarnice

Šmartno ob Paki – Javni zavod Mladinski center Šmartno ob Paki je pred minulimi prazniki izvedel tradicionalno izmenjavo knjig.

Letošnja bukvarnica je bila jubilejna – deseta. Z njo med drugim obeležujejo tudi svetovni dan knjige.

»Tokratna bukvarnica je dokazala, da ni le tradicionalna, ampak tudi težko pričakovana. Vsaj teden dni pred dogodkom so namreč ljudje klicali in spraševali o njej. Sicer številke prinesenih knjig zgovorno povedo, da se način »konzumiranja« slednjih spreminja, a ostaja spoštljivost in naklonjenost. Veliko knjig ima pri nas vmesno postajo zaradi selitev, zaradi spremembe načina branja … in veliko teh najde prav sebi ljubo in iskano knjigo pri nas,« pravi direktorica javnega zavoda Mirjam Povh.
Ljudje so na jubilejno bukvarnico prinesli 362 knjig, odnesli so jih 162. 34 sodelujočih pa je bilo takih, ki so karkoli prinesli ali odnesli. »Letos je postalo novo, a zelo praktično dejstvo, da so nas enaki iskalci »posebnih« naslovov obiskali kar večkrat in vsakokrat bili zadovoljni,« še dodaja Povhova.
Knjige, ki niso dobile novih lastnikov, bodo porazdelili po knjigobežnicah in podarili domovom starejših, kjer so jih zelo veseli.