Veter nosi pesem mojo

Velenje – Konec aprila sta sestri Ivana (Živa Žvipelj) in Marija (Mojca) Apšner kot umetniški duet Gmajnice Društvu upokojencev Velenje pripravili prijeten večer pesmi in besede, s katero je povezoval pomladno srečanje literat in pesnik Stojan Knez.

Ob zanimivem prepletu njegovega pogovora z gostujočima sestrama se je razkrilo več zanimivih dogodivščin, ki sta jih skozi življenje in na svojih koncertnih prireditvah doživeli tesno povezani sestri Apšner.

Kje s‘ pa ptička pesem čula?

Pevski sestrski duet, že desetletja znan po samostojnih in skupinskih pevskih nastopih predvsem z izborom ljudskih pesmi, je s svojim barvitim petjem priljubljen med srednjo in starejšo generacijo. Ivana že pol stoletja živi v Zgornji Savinjski dolini, Marija pa ostaja v rodni vasici Gmajna.
Rojeni sta bili v pevski družini Apšner v Pamečah pri Slovenj Gradcu in petje je njuna sopotnica že vse življenje. Pred petimi leti sta izdali svoj pevski prvenec, ki nosi naslov Kje s› pa ptička pesem čula? Je odziv na dolgoletno zbiranje in interpretacijo lepe slovenske pesmi, ki nosi veliko ljudskega izročila v zgodbah, poetičnosti in načinu petja za različne priložnosti z dobršno mero nostalgije po lepih časih.
Tri leta sta zbirali po Koroški, Zgornji Savinjski dolini in Štajerski pesmi starejših generacij, ki se izgubljajo v spominu vedno bolj priljubljenih tujih melodij. Izbrali sta 16 tematsko in stilno raznolikih pesmi, ki so bile pred 200 ali več leti vsakodnevna potreba malega slovenskega človeka, da je lahko prenašal težko življenje in tegobe tedanjega časa.
Marija Mojca je nepogrešljiva pevka v mnogih sestavih, v svojem okolju je prisotna na mnogih prireditvah in družabnih srečanjih. S skupino Bršljanke sodeluje že dolgo in pozna jo vsa Koroška in tudi Slovenija.
Ivana Živa je kulturnica po srcu in izobrazbi že več kot 50 let. Poleg petja je na odrih živela tudi kot gledališka igralka, lutkovna animatorka, voditeljica različnih prireditev, zborovodkinja in pravljičarka. Sodelovala je v različnih društvih, najdaljše obdobje svojega življenja pa je posvetila literaturi. Delala je še mnogo drugega s področja kulture. Kot pesnica je začela prve rime zlagati kot otrok, v srednji šoli pa kot vodja šolskega literarnega krožka. Na literarnem področju se je resneje izobraževala in leta 2010 izdala svoj pesniški prvenec Kapljice srca. Zadnjih 15 let s svojim kulturno-umetniškim društvom Stopinje sodeluje z mnogimi literarnimi skupinami in društvi iz vse Slovenije.