Zaigralo je 131 harfistov in harfistk

n/a
Pixabay

Rekordna udeležba na 6. mednarodnem tekmovanju Društva harfistov Slovenije

Glasbena šola Frana Koruna Koželjskega Velenje je uspešno gostila 6. mednarodno tekmovanje Društva harfistov Slovenije, ki ima sedež prav na velenjski šoli. Predsednik tekmovanja je bil Boris Štih, soorganizacijo pa sta prvič prevzeli tukajšnji zaposleni in sopredsednici društva Naja Mohorič in Katja Šumečnik.

Mednarodno tekmovanje je tokrat zaznamovala rekordna udeležba, nastopilo je namreč kar 131 harfistk in harfistov iz dvajsetih držav, ki so tekmovali v sedmih starostnih kategorijah, ocenjevala pa jih je mednarodno priznana strokovna komisija v sestavi Irina Zingg, Lenka Petrović, Patrizia Tassini, Sirin Pancaroglu, Diana Grubišić Ćiković, Maria Gamboz Gradišnik in Dalibor Bernatović.
Na tekmovanju je nastopilo tudi osem harfistk velenjske glasbene šole, ki so dosegle izjemne rezultate. Lejla Hasanović je prejela prvo nagrado in zlato plaketo v kategoriji B, dijakinja Umetniške gimnazija Velenje Andreja Šadl pa je prejela zlato plaketo v kategoriji D.
V svojih kategorijah so uspešno nastopile tudi Sofija Vidojević, Zoja Koren Grenko, Gaja Nikačević Šeruga in Ella Velički, ki so prejele srebrno plaketo, ter Ota Buršič in Mia Kiara Ramšak, ki sta prejeli bronasto.

»Takšno tekmovanje je najboljše prav zato, ker spoznaš harfiste, profesorje s celega sveta. Na dolgi rok povezuje mlade glasbenike, harfiste, tudi tisti mlajši, ki še ne tekmujejo, si zaradi takšnih tekmovanj želijo postati del harfističnega oddelka.« Na velenjski glasbeni šoli sicer zanimanja za harfo zaenkrat ne primanjkuje, je ob tem dodala Naja Mohorič, ki je ob visokem interesu tudi sama prevzela nekaj učencev na tukajšnji šoli. Velenjska glasbena šola je ena izmed šol, ki imajo najdaljšo tradicijo učenja harfe v Sloveniji.