Odtenki temine

Razstava del Cvetke Hojnik

Galerijo Velenje prežemajo subtilni odtenki črne

V Galeriji Velenje so minuli teden odprli razstavo Odtenki temine, ki postreže z deli lendavske umetnice Cvetke Hojnik, v katerih ustvarjalno raziskuje prostorsko razsežnost. »Vsaka slika na novo zaživi v specifično dimenzijo v skulpto-slikah in jo zaradi simbolike presega. V slikarskih delih je opazna sinteza izrazito subjektivnega analiziranja in prezentiranja izkušenj s tega področja s pomočjo medija, ki je skoraj vedno sestavni del analize iskanj in spoznanj v slikarskem ustvarjanju,« so ob razstavi zapisali v galeriji, kjer se Hojnikova, ki je za svoje ustvarjanje že prejela številna priznanja, predstavlja tudi z deli, za katera je februarja na mednarodnem Bienalu risbe OSTEN 2022 v Skopju prejela zlato nagrado.

Umetnica je najprej diplomirala na Naravoslovno tehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, na oddelku za tekstilstvo, nato pa pot nadaljevala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. V slikarstvo je tako vstopila skozi tekstilno izkušnjo in, kot je dejala Milena Koren Božiček, kustosinja razstave, vso svoje tekstilno znanje, ustvarjalno energijo in poseben občutek za barvo in teksturo vnesla tudi v svoje ustvarjanje.
»To tekstilno strukturo je v zadnjih letih prenesla na ploskev. Subtilnost odtenkov črne, ki jo vidimo v njenih zadnjih delih, je že zelo razpoznavna. Ni pa izrazita zgolj njena struktura, različne so tudi forme in v zadnjem času se je podala tudi v prostorske postavitve, dve izraziti sta na ogled tudi na razstavi. Mi smo vso to njeno znanje poskušali pričarati tako, da smo ga postavili v razgibana razmerja, soočenja, ki dejansko pripovedujejo svojo zgodbo.«