Kjer je dobra zadruga, so tudi odlični kmeti

Ivo Drev
Naš čas

Ivan Drev, direktor Kmetijske zadruge Šaleška dolina: Zakaj zadruge niso zadovoljne z aktualno kmetijsko politiko?

»Šaleška zadruga je kot nekakšna velika družina, saj pri delu sledimo vrednotam povezanosti, zaupanja, sodelovanja in tradicije,« poudarja direktor Kmetijske zadruge Šaleška dolina Ivan Drev, temperamenten sogovornik, sicer zagovornik socialne ekonomije na temeljih inovativnega tehnološkega razvoja. To je tudi rdeča nit njegovega dolgoletnega vodenja zadruge, ki zaposluje 72 ljudi, ima približno 400 članov, sodeluje pa tudi s številnimi drugimi kmeti.

Kmetijska zadruga Šaleška dolina, njeni začetki segajo v leto 1955, sodi med srednje velike kmetijske zadruge v Sloveniji. »Kjer je dobra zadruga, so tudi odlični kmeti! In to pri nas v Šaleški dolini še kako drži,« poudarja sogovornik.

Ste ena od kmetijskih zadrug, ki ima lastno proizvodnjo mesa in sadja. Je vaša zadruga torej svojevrstna kmetija?

»Res je in ponosni smo na to. Ker imamo lastno proizvodnjo mesa in sadja, med kmeti v Šaleški dolini zaznavamo večjo avtoriteto in spoštovanje. Lažje se poistovetimo z njihovimi težavami oziroma izzivi, zato hitreje najdemo ustrezne rešitve. Poslanstvo vsake zadruge je pospeševanje gospodarske koristi članov na podlagi enakopravnega sodelovanja in upravljanja.
Imamo 18 hektarjev sadovnjakov, od tega 3,5 hektarja ekoloških. Letno odkupimo 14,5 milijona litrov mleka, saj smo največji dobavitelj mleka v Mlekarni Celeia, v kateri ima šaleška zadruga solastniški delež. Vsako leto odkupimo približno 3.500 glav govedi, od tega 600 ekoloških. Že leta 2009 je zadruga od naših kmetov na višinskih kmetijah začela odkupovati ekološko meso po 10 do 15 odstotkov višji ceni. Tako jim pomagamo pri ohranjanju živinoreje v zahtevnejših razmerah.«

Poleg tega se vaša zadruga ukvarja tudi s trgovino. Katera dejavnost prinese več prihodkov?

»Z odkupom mleka in živine ustvarimo 48 odstotkov letnih prihodkov, kar je približno 12 milijonov evrov, približno toliko nam prinese tudi trgovina. Kmetijske in živilske prodajalne imamo v Lučah, Topolšici, Nazarjah, Šmartnem ob Paki, Šoštanju in Velenju. Naša jabolka in jabolčne proizvode je možno kupiti tudi v Sadjarskem centru Turn. Čeprav nam prodaja izdelkov iz lastne proizvodnje prinese le štiri odstotke prihodkov, je za nas pomembna z vidika družbene trajnosti, saj zaposlujemo tudi invalide. K lastni proizvodnji štejemo izdelke znamk Ekodar in Slodar. Pod znamko Ekodar od leta 2010 ponujamo ekološko goveje in telečje meso, pridružili so se jima tudi ekološka jabolka in njihovi proizvodi.«

Je res, da v italijanskem Neaplju jedo burgerje, v katerih je meso iz vaše zadruge?

»Uspel nam je preboj na italijansko tržišče, meso sicer izvažamo tudi v Turčijo. Vemo, da so Italijani izjemni gurmani, zato so pripravljeni plačati več za kakovostno goveje meso iz Slovenije. V gostilne v Neaplju dostavljamo boljše hrbtne kose za stejke, a tudi druge kose mesa. Še ne dolgo nazaj smo v Šmartnem ob Paki redili 260 bikov, a smo jih zamenjali s telicami. Telice imajo mehkejše, bolj sočno in marmorirano meso, ki vsebuje več medmišične maščobe, ki je cenjena med gurmani. Takšno meso je primerno tudi za zorenje, dobro je tudi, če ga takoj spečemo. Italijani ga naročajo tudi za burgerje.

Od leta 2009 smo organizatorji odkupa ekološke govedine, ki jo prodajamo pod že omenjeno blagovno znamko Ekodar. Z njo smo bili leta 2014 uvrščeni med štiri najboljše evropske kmetijske zadruge. To nobeni zadrugi v Sloveniji še ni uspelo. Naše meso je sledljivo, kar pomeni, da potrošnik ve, s katere kmetije prihaja, prav tako dobi informacije o vseh ekoloških certifikatih, ki dokazujejo kakovost mesa. Tako potrošnikom zagotovimo varnost živil. Odzivi kupcev so zelo dobri.«

...

Celoten intervju je na voljo v tiskanem tedniku Naš čas.